BiH
0

Banja Luka: Potpisan ugovor o razvoju turizma

FENA
Šef delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Dimitris Kourkoulas i direktor Turističke organizacije Grada Banja Luka Stevo Kelečević potpisali su danas Ugovor o finansiranju projekta “Vrbas-destinacija avanturističkog turizma“, čija ukupna vrijednost iznosi 330.000 eura.

Ambasador Kourkoulas je nakon potpisivanja Ugovora izjavio da je riječ o vrlo važnom Ugovoru koji je odličan primjer saradnje lokalnih vlasti, nevladinog sektora i entitetskih vlasti, te naglasio da je projekt "Vrbas - destinacija avanturističkog turizma" jedan od 12 izabranih među 100 aplikacija za dodjelu iz EU RED fonda.

Također, potpisani Ugovor će predstavljati, dodao je, odlično iskustvo za lokalne vlasti u smislu pripreme za ono što čeka BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno velikih projekata koji će uslijediti.

„Veze sa Evropskom unijom nisu samo veze Brisela sa centralnim vladama već i sa predstavnicima regionalnih i općinskih vlasti, te civilnog društva i nevladinog sektora“, rekao je ambasador Kourkoulas.

Gradonačelnik Banje Luke Davidović je pojasnio da će projekt "Vrbas - destinacija avanturističkog turizma" finansirati EU unutar svog EU RED fonda u iznosu od 297.000 eura, a sufinanirati Grad Banjaluka u iznosu od 33.000 eura.

„Ovo su značajna inicijalna sredstva, koja će pomoći rješavanju pitanja finansiranja projekata, koji su u direktnoj vezi sa avanturističkim turizmom u banjalučkoj regiji i posebno je važno što dolaze u trenutku kada nam za dvije godine slijedi svjetsko prvenstvo u raftingu“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, projekt će trajati 18 mjeseci, a realizovat će ga Turistička organizacija grada Banja Luka u saradnji sa "Egzit centrom" Banja Luka i Turističkom organizacijom RS-a.

„Cilj projekta je razvoj održivog i konkurentnog kompleksa za ekološki i avanturistički turizam na rijeci Vrbas“, rekao je Davidović i naglasio da Banja Luka raspolaže kapacitetima koji uz određena ulaganja mogu biti evropskog i svjetskog nivoa.

Prema riječima Davidovića, ovaj projekt nije samo značajan za razvoj turizma već otvara mogućnosti u razvoju niza drugih djelatnosti i malih biznisa koji su u funkciji turizma.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i premijer RS-a Milorad Dodik.