Besplatni pregledi
0

Banja Luka pokreće program preventivne zdravstvene zaštite od malignih oboljenja

M. N.
Zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja Grad Banja Luka je pokrenuo projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite stanovništva Banje Luke koji bi trebao početi s realizacijom na jesen.

Kako je rekao gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić na sastanku s rukovodstvom Doma zdravlja Banja Luka i Fonda zdravstvenog osiguranja RS, preglede će najvećim dijelom finansirati Grad, a namjera je ovaj pilot projekat proširiti na cijeli entitet.

"Neophodno je da preventivno djelujemo, pravovremenim zdravstvenim pregledima i to nas je nagnalo da pokrenemo ovaj projekat koji pripremamo dva mjeseca. Dom zdravlja će odrediti starosne i polne kategorije građana koji će biti pozivani na preglede, uključujući i određivanje vrste pregleda i tipa oboljenja na koje će biti testirano stanovništvo", rekao je Radojičić.

Projekat ima naglasak na rano otkrivanje malignih oboljenja. Nosilac projekta je Dom zdravlja, a detalji su u pripremi.

Osim ovog projekta, u planu je i rekonstrukcija ambulanata porodične medicine te gradnja novih. Jedna od njih bit će otvorena 2020. godine na Petrićevcu, a planirana je izgradnja u Dragočaju. Također, sanirat će prostorije Hitne pomoći te nabaviti dva sanitetska vozila za potrebe transporta pacijenta van BiH.