BiH
0

Banja Luka: Počeo prijem zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

FENA
U Administrativnoj službi Grada Banja Luka danas je počeo prijem zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Ovim i zvanično počinje primjena Odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području Banje Luke.

Zahtjevi za legalizaciju već pristižu, a sve informacije o legalizaciji - građani mogu dobiti u kancelariji broj 19 u zgradi Administrativne službe Grada ili na broj telefona: 244-473.

Osim u Gradskoj upravi, građani mogu da se obrate i u mjesnu zajednicu, gdje će im biti dostupne potrebne brošure, a tu mogu podići i obrazac zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina.

Prema Odluci o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području grada, vrši se legalizacija bespravno izgrađenih građevina na području Banje Luke, koje su izgrađene do okončanja aerofotogrametrijskog snimanja, odnosno do 18. juna 2004. godine.

Postojanje bespravno izgrađenih građevina utvrđuje se isključivo na osnovu aerofotogrametrijskog snimka. Ovom odlukom tretiraju se svi objekti na području grada, pa tako i objekti izgrađeni van urbanog dijela.

Bespravno izgrađenim ne smatraju se sljedeće građevine: građevine izgrađene prije 1969. godine, u gabaritima koji su snimljeni aerofotogrametrijski - 1969. godine; građevine izgrađene prije 31. maja 1974. godine, na području za koje (prema tada važećim propisima) nije bilo potrebno odobrenje za izgradnju, čije su granice prikazane na karti-koja je sastavni dio ove odluke, a za koje investitor posjeduje uvjerenje nadležnog organa, ili pribavi potvrdu o postojanju objekta kod Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jednica Banja Luka; te građevine za koje investitor posjeduje rješenje o sanaciji.

Postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina pokreće se po zahtjevu ovlaštene osobe (investitor bespravno izgrađene građevine, ili osoba koja je bespravno izgrađenu građevinu stekla na drugi - zakonom propisan način), za izdavanje naknadnog rješenja o urbanističkoj saglasnosti, naknadnog rješenja o odobrenju građenja, odnosno rješenja o privremenom zadržavanju. Po prethodno pribavljenom rješenju o naknadnoj urbanističkoj saglasnosti, investitoru se izdaje naknadno rješenje o odobrenju građenja, odnosno rješenje o privremenom zadržavanju.

Zahtjev za legalizaciju podnosi se Odjeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe Grada Banja Luka u roku od šest mjeseci od dana primjene odluke.

Istekom ovog roka, gubi se pravo na podnošenje zahtjeva.