BiH
0

Banja Luka: Počela predizborna kampanja

FENA
Obećanjima šta će uraditi ako ih građani izaberu, lijepljenjem prvih plakata i iznijetim očekivanjima u izborni rezultat danas je većina stranaka u Banjoj Luci počela i zvanično predizbornu kampanju.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je da pobjeda te stranke u Banjoj Luci „nije upitna“ kada je u pitanju mjesto gradonačelnika i većina u gradskoj Skupštini, kao ni u mnogim drugim općinama RS-a.

Dodik je, nakon simboličnog lijepljenja prvog predizbornog plakata SNSD-a u Banjoj Luci, rekao da je njegova stranka „najmoćnija“, te da je i najbolja ponuda koju ljudi u RS-u imaju u ovom trenutku.

“Ovo će biti jedna u nizu kampanja kojom potvrđujemo našu snagu i svaki put iznova dobijamo sve veću podršku ljudi. To očekujemo i sada", rekao je Dodik.

Pobjedu očekuje i Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je predsjednik Mladen Bosić rekao da je njihov cilj da na lokalnim izobrima 5. oktobra pobijede u polovini općina u RS-u te da u predizbornu kampanju ulaze puni optimizma.

Pobjeda u polovini općina bi značila, naveo je, stepenicu povratka SDS-a na prvo mjesto po snazi.

Bosić je, uoči konvencije svih kandidata za načelnike i nosioce lista SDS-a za lokalne izbore 5. oktobra, naveo i da stranka za predstojeće lokalne izbore ima jasan koncept, koji je suprotan platformi SNSD-a, jer smatraju da „vlast treba da služi narodu i da se taj narod ne treba bojati svoje vlasti“.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić uvjeren je da će nakon 5. oktobra imati značajno poboljšan izborni rezultat, s većim brojem odborničkih mjesta.

Na promociji kandidata PDP-a za načelnika Banje Luke Trive Marinkovića i nosioca odborničke liste za Grad Banju Luku Branislava Borenovića, Ivanić je rekao da je, nakon osam godina vladavine SNSD-a u najvećem gradu RS-a, vrijeme da se nešto promijeni.

U tom smislu, PDP je promovirao i pjesmu "Banja Luka može bolje“.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica je kazao na pres-konferenciji da je početak predizborne kampanje obilježila i zabrana trgovanja akcijama Rafinerije nafte Bosanski Brod na Banjalučkoj berzi zbog smanjenja osnovog kapitala, što je, kako je rekao, još jedan dokaz neispunjenih obećanja aktuelne vlasti u RS-u.

Prve predizborne poruke danas su iznijeli i predstavnici Socijalističke partije, Demokratskog pokreta Srpske (DEPOS), Penzionerske stranke, Srpske stranke RS-a, Srpske radikalne stranke "Dr. Vojislav Šešelj" te drugih političkih partija koji učestvuju na predstojećim izborima.

Banja Luka je od jutros oblijepljenja i plakatima, a još tokom noći postavljeni su i bilbordi na kojima su fotografije stranačkih kandidata i predizborne poruke.