Adil Osmanović
0

'Banja Luka kao glavni grad mora imati određene obaveze'

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović očekuje da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojene amandmane na Ustav RS-a, jer su preglasani poslanici Bošnjaci.

Osmanović je Feni kazao da su poslanici SDA u Skupštini i delegati u Vijeću naroda RS-a bili spremni da se postigne dogovor i da se uvaže stavovi svih konstitutivnih naroda.

"Bili smo spremni da se u uz još neke kompromise stvari dogovore, ali nije bilo političke volje kao i mnogo puta do sada. Možemo da konstatujemo samo žaljenje“, rekao je Osmanović.

Entitetski predsjednik kaže da postoji spremnost da se prihvati Banja Luka kao glavni grad RS-a, ali da ona kao takva mora da ima i određene obaveze.

Bošnjački poslanici tražili su da se u amandman na Ustav entiteta koji regulira to pitanje ugradi odrednica o obaveznoj zastupljenosti predstavnika triju konstitutivnih naroda u vlastima Banje Luke, što nije prihvaćeno od srpskih poslanika koji smatraju da to pitanje treba riješiti zakonom.

Osmanović ističe da se predlagalo da svi konstitutivni narodi budu zastupljeni u banjalučkoj Gradskoj upravi, a to što nije bilo spremnosti da se to prihvati pokazuje da za mnoge procese ovdje još treba vremena da bi se došlo do demokratizacije.

Podsjetio je da je u RS-u u punom kapacitetu Vijeće naroda i da, ako se nešto usvoji u Narodnoj skupštini, a ne prođe Vijeće, onda se dolazi u poziciju da sve "pada u vodu“.