BiH
234

Banja Luka: Kako osigurati jedinstvo bošnjačkih partija na izborima u RS-u

Anadolija
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, danas je u Banjoj Luci održana konferencija "O načelima i metodama vođenja bošnjačke politike na teritoriji RS-a".

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda naveo je da je namjera skupa da na jednom mjestu kroz prisustvo predstavnika akademske zajednice, privrednika, političara iz institucija RS i vjerskih dužnosnika razgovara o metodama i načinima političkog nastupa Bošnjaka na izborima u Republici Srpskoj.

"Cilj je da taj nastup bude što kvalitetniji, da utjecaj Bošnjaka bude jači, jer su svi dosadašnji izbori protekli na način da su Bošnjaci imali sve manje političkog utjecaja nakon, nego prije izbora", pojasnio je Tokić.

On je naglasio kako je cilj nevladine organizacije na čijem je čelu da se "jedinstvo koje je iskazano tokom kampanje za popis stanovništva, nastavi kroz ovaj projekat“.

Istakao je da je "imperativ jedinstven nastup Bošnjaka na izborima u RS-u, te da nijedna od bošnjačkih političkih partija ne smije postupiti neodgovorno, na način da razbije to jedinstvo“.

"Ohrabruje činjenica da su na sastanku s partnerskom organizacijom „1. Mart“ predstavnici političkih stranaka krenuli u tom pravcu. Biće pokušaja političkog razjedinjavanja. Na taj način okončala bi se praksa političkog, djelimičnog sluganstva kroz postojeću strukturu vlasti, jer je činjenica da u izvršnoj vlasti RS-a nema nijednog predstavnika bošnjačkih partija, pa kao takvi oni i ne artikulištu interese bošnjačkog naroda", zaključio je Tokić.

Senadin Lavić, predsjednik BZK "Preporod", kazao je kako je cilj konferencije razgovor o pitanju ravnopravnosti te života i egzistencije Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

"Očekujemo i konkretne smjernice koje će nam poslužiti kako ova pitanja riješiti, jer više ne smije biti problem pravo jednog naroda da ima pravo da uči svoj jezik svoju povijest", podvukao je Lavić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić kazao je da je svaki razgovor o zajedničkom nastupu bošnjačkih partija na izborima u RS-u dobrodošao.

"I ovaj skup trebao bi doprinijeti većem grupisanju bošnjačkog političkog korpusa, ali je u ovom trenutku teško reći da li će se uspjeti oformiti zajednička izborna lista. Ono što ja mislimje  da će doći do formiranja dva politička bloka, jednog oko SDP-a BiH, a drugog oko Stranke demokratske akcije i u tom slučaju došlo bi do manje disperzije glasova, manje podjela, jer u ovom trenutku imamo ozbiljnu polarizaciju među bošnjačkim partijama u RS-u", zaključio je Salkić.