Kolaž krajiške ljepotice
15

Banja Luka - grad ljubavi, žena, zelenila i parkova

Piše: V. T.
Gospodska ulica (Foto: banjaluka-tourism.com)
Krajiška ljepotica, grad na Vrbasu, grad žena, zelenila, parkova i ljubavi, sve su te epiteti koji su godinama vezivani za drugi grad po veličini u BiH. Portal Sarajevo-x.com vas kroz fotografije i riječi vodi kroz Banju Luku koja one koji ju posjete često natjera da se, kad tad, vrate.

Sa blizu 300.000 stanovnika Banja Luka je danas glavni grad RS i administrativni centar ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Ono što je čini poznatom je urbana legenda o broju devojaka. Naime, govori se da na jednog muškarca dolazi čak sedam žena.

Iako je ovu tvrdnju teško analizirati već u prvoj šetnji gradom na Vrbasu jasno se primjećuje dominacija ženske ljepote, koja nezvanično potvrđuje iznesenu tezu. Banja Luka je zanimljiva jer se posljednjih godina razvila u moderan evropski grad, a još uvijek cijeli grad možete obići laganim hodom, odnsono šetnjama kroz nadaleko poznate aleje i ulice koje krase stabla stogodišnjih kestena.

Filozofi bi rekli to je grad po mjeri čovjeka. Sa svojom istorijom, a istovremeno moderan i dovoljno razvijen da svojim stanovnicima pruži sve ono što im je potrebno. Najpoznatiji banjalučki trg je onaj u centru grada - Trg Krajine pored kojeg se nalazi robna kuća "Boska", nekada najveći trgovinski objekat u bivšoj Jugoslaviji.

Pored nje, odnosno na putu prema centralnoj gradskoj tržnici je zanimljiva fontana, a na Trgu Krajine se nalazi Krivi sat koji simbolizuje 1969. godinu kada je krajišku ljepoticu potresao strahovit zemljotres koji je uveliko izmjenio njenu arhitektonsku sliku. Ovaj sat i "Boska" su već godinama glavni orjentir za zakazivanje sastanaka i čekanje ljubavi.

U blizini cetralnog gradskog trga nalazi se šetalište i nadaleko poznata Gospodska ulica čiji zvanični naziv je ulica Veselina Masleše, ali je je rijetko ko naziva pravim imenom.

Stare zgarde u pješačkoj zoni, vraćaju nas u vrijeme austrogarske, pa nije rijetkost da turisti prolazeći kroz ovu ulicu često gube pojam o vremenu. Ukoliko planirate posjetu Banjoj Luci svakako obiđite plato ispred hrama Hrista spasitelja, prošetajte čuvenim parkićem i posjetite gradilišta Ferhat-pašine džamije, koja se obnavlja nakon rušenja 1992. godine.

U centru grada na Vrbasu nalazi se i restaurirana zgrada CK, koja je danas Palata predsjednika RS. U njenoj blizini su i čuveni Banski dvori, a paralelno sa njima i zgrada banjalučke Gradske uprave.

Banja Luka je poznata i po svojim, na oko i okus drugačijim, ćevapima unikatnom dajak čamcu, prelijepim obalama Vrbasa i prirodi koja vijekovima živi sa ovim gradom.

Mnogo je stvari koje trebate vidjeti ukoliko posjećujete krajišku ljepoticu, jer njene ljepote se ne mogu opisati u jednom novinarskom tekstu. Zato, neka ovih nekoliko redova i fotografije budu svojevrsni poziv da, ako ništa, turistički obiđete drugi po veličini grad BiH. Banja Luka vas zove!