BiH
4

Banja Luka: Folkloristi iz Argentine, Austrije, Italije...predstavili najbolje iz svojih zemalja

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Učesnici međunarodnog festivala folklora "Dukatfest za humanost“, koji se ove godine održava u Banjoj Luci, predstavili su danas na Trgu Krajine suvenire iz svojih zemalja. Na nekoliko štandova posjetioci su mogli da kupe suvenire iz Makedonije, Italije, Argentine i Austrije.

Učesnici su izložili razne tradicionalne istrumente, nakit, kape, te druga obilježja specifična za zemlje iz kojih su došli.

Valentina Ešera došla je iz oblasti Santiago del Estrea koja se nalazi u Argentini i rekla nam je šta oni danas predstavljaju.

"Stvari koje imamo vrlo su autentične za našu zemlju, najbolji su primjeri 'las teras' tkanina koje se prave od prirodnog materijala, žene to izrađuju svojim rukama, a boje printaju od prirodnih boja iz šume. Imamo i cipelice 'al paragata' od životinjske kože. Tu su i mala sedla za konje, kao i minijaturni primjeri argentinskih muzičkih istrumenata 'boleadoras' i 'bombo'“, rekla je Valentina za Klix.ba.

Ona je dodala da je prvi put u Banjoj Luci da se ovdje osjeća lijepo.

"Veoma sam uzbuđena što sam ovdje po prvi put, sviđa mi se grad, sviđaju mi se ljudi, sjajno se zabavljamo i zaista mi je drago što sam ovdje. Arhitektura je divna, a Banja Luka je veliki grad, ja sam očekivala da će biti manji. Nadam se da ću uskoro vidjeti više i još dosta toga obići, jer prethodnih dana nisam imala vremena za to“, izjavila je naša sagovornica.

S obzirom na to da dolazi iz Argentine, pitali smo je da nam kaže komentar povodom utakmice između BiH i Argentine.

"Svi zajedno smo gledali utakmicu i iskreno sam se nadali boljoj igri Argentinaca, da ćemo biti bolji i da ćemo dati sve od sebe, ali eto nadam se da ćemo sljedeći put igrati bolje. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je bila dobra, u nekim trenucima sam se i plašila da Argentina neće pobijediti“, rekla je Valentina.

Međunarodni festival "Dukatfest za humanost“, humanitarnog je karaktera i trajat će do 18.juna, a tim povodom će večeras u dvorani Obilićevo biti održano centralno festivalsko veče.