BiH
0

Banja Luka: Dodik i Lajčak usaglasili stavove

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjoj Luci nakon razgovara s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom da ostaje pri svojoj odluci donijetoj u petak, ali da će iz OHR-a uslijediti pravno tumačenje te odluke.

Lajčak je nakon razgovora, koji nije bio zvanično najavljen, kazao da je došlo do pogrešnog tumačenja mjera koje je donio u petak, da one nisu usmjerene protiv RS-a niti bilo koje druge nacionale grupe, već je njihov cilj da BiH i njene institucije funkcioniraju.

"Čvrsto stojim iza svake riječi u toj odluci i ubijeđen sam da to tumačenje koje će uslijediti iz OHR-a, za moje partnere u RS-u će dati odgovor da je to odluka koja je dobronamjerna i čija je namjera da upravo institucije funkcioniraju i da ljudi dolaze na posao", pojasnio je Lajčak.

Dodik je u izjavi novinarima kazao da nije trebalo nametati izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH, ali da će sačekati pravno tumačenje OHR-a kako bi razmotrili sve detalje.

"Naravno da smo imali određene primjedbe na data rješanja o kojima smo i razgovarali i visoki predstavnik je kazao da će dati tumačenja tih rješenja, koja meni mogu biti prihvatljiva, naravno, ako se nađe u formalnom smislu pravno pojašnjenje", naveo je Dodik.

Istaknuo je da je potrebno precizirati određene elemente Lajčakove odluke, koji su važni za RS i stvarali su određenu bojazan posebno u vezi s preporukom usvajanja izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma PS BiH.

"Potrebno je da se preciziraju određene stvari. Za nas je važno i brinulo nas je da većinu čine 22 poslanika, a nama je potrebno da se u toj većini obezbijedi obavezno prisustvo poslanika iz entiteta", rekao je lider SNSD-a i precizirao da ukoliko se to bude pojasnilo ne vjeruje da bi bio problem mnogo šta od onoga što je Lajčak u petak saopćio.

Dodik je, međutim, kazao da će sačekati tumačenje odluke iz OHR-a i da je važno da se pojasni pozicija zamjenika ministara, odnosno da zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH može da odlučuje u njegovom odsustvu.

"Pojasnili smo i da je pravno validno da zamjenik ima ovlaštenje ministra i očekujem i da će to biti napisano", kazao je on i dodao da bez toga mogu da nastanu novi problemi, posebno, oko činjenice da ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ne zakaže sjednicu to može da uradi neko od njegovih potpredsjednika.

Dodik je kazao da bi to bilo primijenjeno u nekim specifičnim situacijama, ukoliko se, npr., ne zakažu dvije sjednice zaredom i za to ne bude opravdanja, jer, naveo je, kako je sada rečeno, može da dođe do određenih dilema o tom pitanju.

Naveo je da bi tako neko od potpredsjednika Vijeća ministara BiH mogao sazvati sjednicu i ako neko kasni, iz opravdanih razloga, i ne može da stigne u Sarajevo na vrijeme pred početak sjednice.

Visoki predstavnik je i ovaj put ponovio da je on spreman da OHR zatvori svoj ured, ali kada završi svoju misiju u BiH.

"Nisam ja uspostavio ovaj ured niti će to biti moja odluka kada će se zatvoriti", dodao je Lajčak.

Dodik je potvrdio da je on inicirao današnji sastanak s visokim predstavnikom u Banjoj Luci, a Lajčak se složio da je neophodno voditi dijalog o ovim pitanjima.

Inače, Dodik i Lajčak sastali su se danas u motelu „Dragana“ u Banjoj Luci i sastank nije bio zvanično najavljen za medije.