BiH
11

Banja Luka: Autobuski gradski prevoznici traže povećanje cijene karata

Klix.ba
Autobuski prevoznici koji obavljaju funkciju javnog gradskog prevoznika u Banjoj Luci zatražili su povećanje cijena pojedinačne karte za osam posto.

Trenutna cijena pojedinačne karte u ovom gradu iznosi 1,40 KM, a prevoznici žele da nova cijena bude 1,60 KM, potvrdio je za Klix.ba Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja u Gradu Banja Luka.

"Ovaj zahtjev upućen je u Odjeljenje za privredu koje će dati svoje mišljenje o tome. Podsjećamo da prema Sporazumu koji Grad ima sa prevoznicima, svakog 10. u mjesecu razmatra se da li su postoje uslovi za korekciju cijena karata, a do toga može doći ako se cijena goriva promjeni za 15 posto, u odnosu na cijenu prema kojoj je posljednji put formirana cijena", kazao nam je Šajić.

Ovaj zahtjev upućen je nakon sastanka predstavnika autobuskih prevoznika s načelnikom Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Grad Banja Luka Slavišom Sandićem. Istakli su kako je cijena benzina povećana drastično, a da se očekuje uvođenje akciza na gorivo od Nove godine.

Cijena pojedinačne karte posljednji put je u Banjoj Luci mijenjana u januaru ove godine. Tada je u dogovoru grada i autobuskih prevoznika odlučeno da cijena karte bude snižena sa 1,60 KM na 1,40 KM.

U Banjoj Luci prevoz vrši sedam preduzeća: "Autoprevoz" a.d, "Bočac–turs" d.o.o, "Central-kompani" d.o.o, "Pavlović-turs" d.o.o, "Rale-turs" d.o.o, "Žak-turs" d.o.o. i "Aldemo-turs" d.o.o. Prevoz vrše na pet grupa linija, a s ovim kompanijama je potpisan ugovor na sedam godina koji važi do 31.12.2020. godine.