Zastupnik u skupštini
36

Bandić: Viši nivoi vlasti su imali utjecaj i zahtjev da se SBiH izbaci iz vlasti u Sarajevu

S. Š.
Muamer Bandić (BHRT)
Muamer Bandić (BHRT)
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo gostovao ja u jutarnjem programu BHRT-a gdje se osvrnuo na rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo koja je jučer krenula ostavkom Nihada Uka na mjesto premijera.
Bandić kaže da nije tačno da je Stranka za BiH izbačena iz Vlade KS, već je to uslijedilo gubitkom podrške koalicione većine.

"Tačno je da je Stranka za BiH zbog nekih svojih postupaka, na višim nivoima vlasti, izgubila podršku koalicione većine i da je većina odlučila da izbaci nas iz vlade. Mi smo podržavali ovu vladu, bez nas vlade ne bi bilo", kaže Bandić.

Istaknuo je da je Vlada KS imala podršku Stranke za BiH i kao primjer toga naveo je to što budžet ne bi mogao biti usvojen bez podrške Stranke za BiH.

On smatra da je ovakva situacija u KS odraz odnosa na višim nivoima vlasti.

"Moj stav je bio da Stranka za BiH ne treba da koalira sa strankama Trojke. Mi smo potpuno različito orijentirane stranke, to se pokazalo na federalnom nivou. Željeli smo da na bazi ustava koaliramo vladu, nažalost odlukom Schmidta, privremenom odlukom, Stranka za BiH nije prihvatila takav oblik jer to nije u skladu sa ustavom. To su bazni principi na kojima mi definišemo naš odnos prema BiH. Ne možemo dozvoliti da jedan narod bude preglasan", mišljenja je Bandić. Također, dodaje da privremena rješenja donose pravnu sigurnost.

"Viši nivoi vlasti su imali utjecaj na KS i njihov zahtjev je od početka bio da se Stranka za BiH izbaci. Nažalost, ova vlada je bila zarobljena politikama viših nivoa vlasti. Bio sam nezadovoljan određenim postupcima, ali to ne znači da sam bio nezadovoljan cjelokupnim radom", odgovara Bandić.