Oštra poruka
81

Bandić pisao Schmidtu: Zatvarate oči pred Dodikom koji želi ugasiti BiH

A. Ku.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić pisao je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Kako je naveo, razlog njegovog obraćanja Schmidtu je izostanak sankcija za one koji nastoje destabilizirati ovu državu i region.

"Kad ćete prestati zatvarati oči pred Dodikovim i Čovićevim ciljanim izazivanjem političkih kriza kojim nastoje malim, ali sigurnim koracima ugasiti državu BiH", pitao je Bandić.

Dosadašnje dvije godine Schmidtovog mandata ocijenio je bosanskom doskočicom: "Dobro je, samo da ne puca".

"Obilježje Vašeg mandata je da prešutnom saglasnošću i nečinjenjem ostavljate politički prostor antidržavnim, secesionističkim snagama da kontinuirano dovode u pitanje mir i stabilnost u ovoj zemlji. To se čini raznim blokadama, nezakonitim i antidržavnim djelovanjem, podrškom i slavljenjem ratnih zločinaca i njihovih bolesnih ciljeva, blokiranjem bilo kakvog ekonomskog napretka i integracije, ciljanim slabljenjem institucija BiH i kontinuiranim napadima na povratnike u entitetu RS za koje se, u pravilu, nikada ne nađu počinioci, a i kada se nađu pravedne kazne ih zaobiđu", naglasio je Bandić.

Govoreći o entitetu Republika Srpska rekao je da danas u tom dijelu BiH vlada potpuni politički, pravosudni i medijski mrak.

"U takvim uslovima, prevashodno zloupotrebom entitetskog glasanja kontinurano blokiraju rad institucija BiH, zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih, proizvodeći političku i pravnu anarhiju kako bi se bIh prikazala kao nestabilna i nefunkcionalna, a u konačnici neodrživa i nemoguća država", naveo je Bandić.

Dodao je da zbog izostanka reakcija na destruktivno djelovanje Milorada Dodika i predstavnika SNSD-a danas živimo u državi u kojoj su napadi na povratnike gotovo svakodnevna, normalizovana pojava, a antidržavno djelovanje, kriminal i korupcija pravilo.

"Jednak je i Vaš odnos prema destruktivnom djelovanju Dragana Čovića i HDZ-a. Podsjetiću Vas da je, od izbora 2018. godine pa do početka ove godine, Federacija BiH bila u potpunosti blokirana jer su taj proces blokirali Dragan Čović i HDZ svojim političkim ucjenama. Ta antidemokratska epizodal završila je Vašim intervencijama u izborni proces koji je bio u toku, a kada ni to nije bilo dovoljno da bi se instalirala podobna vlast po mjeri Dragana Čovića i HDZ-a, onda je slijedila Vaša privremena suspenzija Ustava FBiH, što predstavlja grubi, siledžijski udar na ustavno-pravni poredak Federacije BiH, čime ste nagradili Čovića za godine potpune blokade FBiH", stava je Bandić.

Politika međunarodne zajednice u BiH zadnjih 28 godina, navodi, je brutalna realpolitika udovoljavanja najbezobraznijim i najagresivnijim akterima političkih procesa kroz kontinuirani pritisak na one najslabije i one koji nemaju izbora.

"Kompromis za koji nas pripremate ovom šupljom pričom o nekakvim evropskim zakonima, odnosno novi serijal ustupaka fašistima, su Ustavni sud BiH po mjeri HDZ-a i SNSD-a, izmjene izbornog zakona BiH prema željama HDZ-a i rješavanje pitanja državne imovine po željama SNSD-a. Možete se samo nadati da su Vaši politički puleni nakupovali dovoljan broj ruku da isporuče ove poklone svojim stvarnim političkim gospodarima i da se nećete Vi morati ponovo blamirati, čineći ustupke zvaničnom Zagrebu kao onda kada ste morali suspendovati Ustav FBiH na 24 sata kako bi se formirala oktroisana Vlada FBiH koja će služiti kao pijun HDZ-a u ovoj igri lomljenja bosanske državnosti", naglašava, između ostalog, Bandić.

Na kraju pisma je naveo da je razočaran Schmidtovim djelovanjem jer on dolazi iz jedne evropske zemlje koju Bosanci i Hercegovci poštuju i vide kao uzor.

"Vi ne shvatate da svojim djelovanjem u BiH ne rušite samo BiH, već postavljate temelje za rušenje Evropske unije, podržavajući ovdje pravne principe i političke ciljeve suprotne evropskim vrijednostima, iste one koje je Evropa porazila 9. maja 1945. godine", zaključio je Bandić.