Stavovi SBiH
42

Bandić o (ne)stabilnosti vladajuće koalicije u KS: Naša suzdržanost treba biti shvaćena kao motiv

B. R.
Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS
Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić je govorio o tome koliko je (ne)stabilna vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo.

Navodi da je koalicija (NiP, SDP, NS i SBiH) nestabilna postali su učestaliji nakon što je SBiH na posljednjoj skupštinskoj sjednici bio suzdržan prilikom usvajanja programa rada ove skupštine. Bandić je kao razlog zašto je njegova stranka bila suzdržana naveo to što smatraju da program nije usvojen u skladu sa propisima.

"Kako ćemo donositi propise, a ako ih sami ne poštujemo. Nije usvojen u skladu sa procedurama. Praktično se kasni pet mjeseci. Nismo podržali program, jer nije donesen na vrijeme", izjavio je za BHT1.

Prema njegovim riječima, na sjednicama kolegija Skupštine Kantona Sarajevo je prije nekoliko mjeseci pitao kada će se program donijeti.

Na pitanje da li će podrška vladajućoj koaliciji varirati od sjednice do sjednice Skupštine, odgovorio je da misli da neće varirati. Poručio je koalicionim partnerima da suzdržanost SBiH po navedenom pitanju trebaju shvatiti kao motiv, tj. kao doprinos poretku u koji će građani imati povjerenje.

Naglasio je da će SBiH podržati svaku odluku ako je u skladu sa propisima. Govoreći o radu kantonalne vlade, istakao je da nije kazao da je nezadovoljan radom vlade, već da je nezadovoljan postupkom izvršenja sudskih presuda.

Podsjećamo, kantonalni zastupnik stranke "Za nove generacije" (ZNG) Damir Marjanović je prošli mjesec izjavio da je moguće da SBiH više ne bude dio vlasti te da je ZNG spreman biti u vlasti. Donedavni SDP-ov kantonalni zastupnik Igor Stojanović je naveo da SBiH ne bi trebao biti dio vladajuće koalicije.