Demir Mahmutćehajić
0

"Balon se stalno puše i čekamo da eksplodira"

Sarajevo-x.com
Foto: Denis Ruvić
Foto: Denis Ruvić
U sklopu manifestacije "Dani aktivizma u BiH“ danas će u Sarajevu biti održan okrugli sto o temi "Aktivizam u BiH - trenutni izazovi i buduće perspektive“, na kojoj će uvodničari biti Nerin Dizdar (Forum mladih, Stolac), Blažo Stevović (Alternativni klub, Trebinje) Demir Mahmutćehajić (Dosta!, Sarajevo), Gordan Isabegović (Revolt, Tuzla), Dragomir Babić (Narodni front, Banja Luka), Bakir Hadžiomerović (60 minuta, FTV, Sarajevo) i Brano Jakubović (Dubioza Kolektiv, Sarajevo).

Demir Mahmutćehajić, član nevladine organizacije Pokret DOSTA!, za Sarajevo-x.com je istakao da je ova manifestacija dobra prilika za okupljanje i ujedinjavanje različitih aktivističkih grupa, koje bi trebale zajednički nastupati 'protiv zajedničkog neprijatelja'.

"Mnogi izostanak uspjeha u našim aktivnostima pripisuju našoj nedovoljnoj organiziranosti i nedostaku koordinacije, ljudi razmišljaju po šablonu 'ako se vi ne možete ujediniti, kako onda namjeravate bilo šta pokrenuti'. Dani aktivizma predstavljaju jedan ozbiljniji pokušaj da se to promijeni“, istakao je Mahmutćehajić.

Govoreći o prethodnim iskustvima, naš sagovornik prošlogodišnje proteste u Sarajevu nakon ubistva Denisa Mrnjavca nazvao je krucijalnim za aktivizam u BiH. Ove godine ne može niti jedan događaj izdvojiti.

"Ove godine kao da sve stoji u zraku, svi očekuju da će se nešto desiti. Kao da se balon stalno puše i čeka da eksplodira. Prošle godine sam rekao da će biti vruće proljeće, a onda sam na proljeće rekao da će biti vruće ljeto. Sad ne mogu više ništa prognozirati“, kazao je on.

Mahmutćehajić se prisjetio i nedavnog okupljanja na glavnoj saobraćajnici u naselju Čengić Vila, kada su građani Sarajeva tražili da se što prije uhapse ubice mladića Amara Mistrića.

"To okupljanje ne bih nazvao klasičnim protestom, već okupljanjem prijatelja i rodbine ubijenog Amara, koji su na taj pokazali svoju bol. Bio sam od početka do kraja na tim skupovima, a i poznavao sam Amara lično. Odziv građana Sarajeva je bio strašno mali da bi se tim skupom išta moglo promijeniti“, ističe Mahmutćehajić.

Prema njegovom mišljenju, civilno društvo ima jak interes da se udruži jer vlast vrlo lako manipuliše oštećenim grupama, te ima više alata da spriječi bunt nego što nevladine organizacije imaju snage da pokrenu promjene.