|

Balkanu prijete restrikcije struje

Balkanu prijete restrikcije struje
0
F
FENA
26.11.2007. u 08:03
0
komentara
0

dijeljenja
Balkanu prijete restrikcije struje
Zemljama u regionu Jugoistočne Evrope će nedostajati 15 do 20 odsto električne energije ako se u narednim godinama ne izgrade nove elektrane.
To je u intervjuu za sajt Enerdžiobzerver izjavio direktor predstavništva kompanije EFT u Grčkoj Atanasios Karahalios.

On smatra da je situacija sa manjkom struje na Balkanu postala alarmantna poslije zatvaranja trećeg i četvrtog bloka bugarske nuklearne elektrane Kozloduj, krajem 2006. godine, prenosi B92.

"Do tada je Bugarska pokrivala 50 odsto manjka struje u susjednim zemljama, a sada može da zadovolji jedva 20 odsto njihovih potreba", rekao je direktor energetske kompanije EFT za Grčku.

Grčka kao i većina zemalja na Balkanu, kaže je Karahalios, zavisi od uvoza električne energije. Godišnje uvozi 10 odsto ukupne potrošnje, a EFT je najveći snabdjevač, sa više od dva miliona megavat sati energije, odnosno 51 odsto ukupnog uvoza, rekao je on.

Prema njegovim riječima, energetska budućnost je u obnovljivim izvorima energije, ali mnogo više u većem korišćenju uglja.

"Era uglja još nije prošla, ali samo pod uslovom da se koristi u ekološki bezbjednim termoelektranama", kazao je Karahalios.

"Termolektrana koju će EFT graditi u blizini Doboja u Republici Srpskoj poslužiće kao primjer poštivanja ekoloških standarda, a kompanija će se potvrditi kao još sigurniji dobavljač, jer će imati sopstvenu proizvodnju struje", rekao je Karahalios.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.