{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanu prijete restrikcije struje

F
26.11.2007. u 08:03
0
0
Balkanu prijete restrikcije struje
0
Balkanu prijete restrikcije struje
Zemljama u regionu Jugoistočne Evrope će nedostajati 15 do 20 odsto električne energije ako se u narednim godinama ne izgrade nove elektrane.
To je u intervjuu za sajt Enerdžiobzerver izjavio direktor predstavništva kompanije EFT u Grčkoj Atanasios Karahalios.

On smatra da je situacija sa manjkom struje na Balkanu postala alarmantna poslije zatvaranja trećeg i četvrtog bloka bugarske nuklearne elektrane Kozloduj, krajem 2006. godine, prenosi B92.

"Do tada je Bugarska pokrivala 50 odsto manjka struje u susjednim zemljama, a sada može da zadovolji jedva 20 odsto njihovih potreba", rekao je direktor energetske kompanije EFT za Grčku.

Grčka kao i većina zemalja na Balkanu, kaže je Karahalios, zavisi od uvoza električne energije. Godišnje uvozi 10 odsto ukupne potrošnje, a EFT je najveći snabdjevač, sa više od dva miliona megavat sati energije, odnosno 51 odsto ukupnog uvoza, rekao je on.

Prema njegovim riječima, energetska budućnost je u obnovljivim izvorima energije, ali mnogo više u većem korišćenju uglja.

"Era uglja još nije prošla, ali samo pod uslovom da se koristi u ekološki bezbjednim termoelektranama", kazao je Karahalios.

"Termolektrana koju će EFT graditi u blizini Doboja u Republici Srpskoj poslužiće kao primjer poštivanja ekoloških standarda, a kompanija će se potvrditi kao još sigurniji dobavljač, jer će imati sopstvenu proizvodnju struje", rekao je Karahalios.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: