|

Balkan - jedinstveno tržište električne energije

Balkan - jedinstveno tržište električne energije
0
F
FENA
4.8.2006. u 18:16
0
komentara
0

dijeljenja
Balkan - jedinstveno tržište električne energije
Londonski Financial Times u petak izvještava da se grčka elektroprivreda i jedna američka firma spremaju da zajedno ulažu u izgradnju jedinstvenog tržišta za električnu energiju na Balkanu.
List podsjeća da je uz podršku Evropske unije prošle godine potpisan sporazum o stvaranju jedinstvenog tržišta, što znači da će na jugoistoku Evrope biti integrisani kapaciteti za proizvodnju i prenos struje.

To jedinstveno tržište sa 55 miliona stanovnika činit će Grčka, Albanija, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Srbija, BiH i Hrvatska.

U prvoj fazi njegovog stvaranja potrebno je, kako piše Financial Times, jačanje postojećih sistema za prenos struje između pojedinih država.

Nakon toga postojaće potreba za ulaganje u izgradnju novih elektrana.

Američka firma Contour-Global koja s grčkom elektroprivredom namjerava da investira na jedinstvenom balkanskom tržištu procjenjuje da će potrošnja struje na Balkanu rasti tempom od četiri posto godišnje.

Amerikanci i Grci su spremni i da u procesu privatizacije kupuju postojeće termo i hidroelektrane i da grade nove, piše Finaancial Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.