BiH
0

Balkan - jedinstveno tržište električne energije

FENA
Londonski Financial Times u petak izvještava da se grčka elektroprivreda i jedna američka firma spremaju da zajedno ulažu u izgradnju jedinstvenog tržišta za električnu energiju na Balkanu.

List podsjeća da je uz podršku Evropske unije prošle godine potpisan sporazum o stvaranju jedinstvenog tržišta, što znači da će na jugoistoku Evrope biti integrisani kapaciteti za proizvodnju i prenos struje.

To jedinstveno tržište sa 55 miliona stanovnika činit će Grčka, Albanija, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Srbija, BiH i Hrvatska.

U prvoj fazi njegovog stvaranja potrebno je, kako piše Financial Times, jačanje postojećih sistema za prenos struje između pojedinih država.

Nakon toga postojaće potreba za ulaganje u izgradnju novih elektrana.

Američka firma Contour-Global koja s grčkom elektroprivredom namjerava da investira na jedinstvenom balkanskom tržištu procjenjuje da će potrošnja struje na Balkanu rasti tempom od četiri posto godišnje.

Amerikanci i Grci su spremni i da u procesu privatizacije kupuju postojeće termo i hidroelektrane i da grade nove, piše Finaancial Times.