{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkan je bure baruta za novinare: BiH na 66. mjestu prema indeksu slobode medija

F
12.2.2014. u 09:55
5
12
Balkan je bure baruta za novinare: BiH na 66. mjestu prema indeksu slobode medija
5
Balkan je bure baruta za novinare: BiH na 66. mjestu prema indeksu slobode medija
Indeks Slobode medija za 2014. godinu koji je izdala grupa Reporteri bez granica (RWB), osvjetljava velika opadanja u slobodi medija u mnogobrojnim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu, kao i boljitke u toj slobodi, dajući primjere za to u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.
Ista trojka kao i u prošlom izvještaju, Finska, Holandija i Norveška, su opet na vrhu liste po slobodi medija, dok su najgori kršitelji slobode medija , tzv. crne rupe za medije, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

"Indeks slobode medija u svijetu je referentno sredstvo koje se zasniva na nekoliko kriterija: Nivo restrikcije slobode, nivo pluralizma, neovisnost medija, okolina i samocenzura, zakonski okvir slobode medija, transparentnost i infrastruktura", izjavio je generalni tajnik Grupe Christophe Deloire.

"Indeks potiče vlade da se suoče sa svojom odgovornošću tako što će osigurati civilno društvo objektivnom mjerom slobode, i predočiti međunarodnim tijelima indikator dobre vladavine, čime treba da se vode odluke tih vlada", dodaje se dalje u ovom izvještaju.

Čelnica istražiteljskog tima Reportera bez Granica, Lucie Morillon kaže: "Ove godine je rejting pojedinih zemalja, uključujući razvijene demokratije, pao usljed preširokog i agresivnog tumačenja koncepta zaštite nacionalne sigurnosti. Indeks također odslikava negativan utjecaj oružanih sukoba na slobodu informiranja."

Najopasnija zemlja za novinare trenutno je Sirija, koja je na 177. mjestu od 180 zemalja.

U Sjedinjenim Državama (46. mjesto, pad za 13 mjesta), lov na curenje informacija i zviždače služi kao upozorenje svim onima koji misle zadovoljiti potrebu javnosti za informacijom na bazi prerogativa vodeće sile u svijetu. Britanija ( 33. mjesto, pad od tri podioka) je slijedila primjer Sjedinjenih Država, prvenstveno radi restriktivnog odnosa prema novinama The Guardiana.

Balkan se u Indeksu naziva i dalje "buretom baruta" za novinare, a najgore su rangirani Makedonija i Crna Gora zbog prijetnji i fizičkih napada na novinare. Veći napredak u slobodi medija (rast od 18 podioka) je doživjela Albanija, iako se nalazi iza BiH. Bosna i Hercegovina se nalazi ove godine na 66. mjestu, što znači da se popela na listi za 3 podioka. Veliki pad doživjela je i Grčka (14 podioka) i nalazi se na 99. mjestu.

Ovogodišnji Indeks slobode medija Reportera bez granica uključuje 180 zemalja, prenosi Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: