Ivica Dačić
0

"Balkan je bure baruta sa više opasnih fitilja"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zamjenik predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci kako je Balkan "bure baruta", da su "fitilji opasni i na mnogim stranama" te da nisu riješena neka osnova pitanja, već su samo "stavljena pod tepih".

Dačić je ustvrdio i da se na unutrašnjim primjerima RS-a i Srbije može vidjeti "kako se primjenjuju različiti arširi na međunarodnoj sceni kako to kome odgovara", a što se vidi u primjeru nekih međunarodnih faktora koji su branili teritorijalni integritet nezavisnog Kosova, a prije toga su "razbili" teritorijalni integritet Srbije.

"A kada RS samo spomene pitanje refenduma ili razmišljanja o izdvajanju iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teriritorijalnog integriteta", dodao je Dačić.

Iznio je i stav da se osnovna pitanja moraju rješavati bez pritisaka, jer se u suprotnome ona samo odgađaju. "Ne želimo da generacije poslije nas brinu naše probleme”, kazao je on i ponovio kako bi bilo najbolje kada bi “problem Kosova” bio riješen uz dijalog i kompromis koji bi bio u interesu i Srba i Albanaca koji tamo žive".

Ponovio je i stav da se Srbija zalaže za očuvanje RS-a na način kako je entitet definiran Dejtonskim sporazumom u okviru BiH, te da je svaka promjena tog sporazuma moguća samo uz saglasnos triju konstitutivnih naroda i dva entiteta.

“RS može da računa na apsolutnu podršku Srbije kada je riječe o političkim stavovima vezano za njeno očuvanje”, rekao je Dačić.

On i potpredsjednikom Vlade Jovan Krkobabić u nedjelju su razgovarali s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i entitetskim ministrom unutrašnjih poslova Stanislavom Čađom.

Dačić i Krkobabić prisustvuju u Banjoj Luci izbornoj konvenciji Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera RS-a.