Tenzije prave probleme
71

Balkan im je "blizu srca": Blinken i Schallenberg iz Beča poslali poruke o BiH i potrebi za stabilnošću

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg govorili su o Bosni i Hercegovini na zajedničkoj konferenciji za medije u Beču.

Njih dvojica su razgovarali, između ostalog, o situaciji na Balkanu, prilikom čega su istaknuli da su SAD i Austrija podržale i podržavaju otvaranje pregovaračkog statusa EU sa BiH, kao što su uvijek do sada podržavali evropsku perspektivu BiH.

Schallenberg je poručio da je Zapadni Balkan bila važna tema s obzirom na trenutne geopolitičke okolnosti i činjenicu da je za Austriju ovaj region komšijski.

"U vrijeme kada Evropom bjesni požar, moramo osigurati stabilno neposredno susjedstvo. Ili izvozimo svoj način života ili riskiramo nestabilnost i nesigurnost u susjedstvu", upozorio je Schallenberg.

Naglasio je da je BiH vrhunski primjer gdje je saradnja SAD-a i Austrije "napravila razliku na terenu", dok je Blinken rekao da balkanski region napreduje ka evropskim integracijama zahvaljujući rukovodstvu Austrije.

"Ohrabrujemo lidere u Bosni i Hercegovini da premoste podjele i provedu reforme na putu ka EU", poručio je.

Zatim se prisjetio 90-ih godina, koje su za balkanske države predstavljale težak period.

"Zapadni Balkan je nešto što nam je pri srcu, posebno predsjedniku Joeu Bidenu. Za predsjednika i mene, kao i za svijet, fokus devedesetih bio je na Balkanu, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Ne treba, posebno građanima regiona, povratak u prošlost, vraćanje u devedesete", naglasio je Blinken.

Uprkos teškom periodu, poruka je da se gleda u budućnost, a austrijski šef diplomatije je optimistično kazao da u EU postoji snažna volja za otvaranjem pristupnih pregovora sa EU.