Nebojša Radmanović
0

"Balkan bi mogao da postane važan centar"

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da bi Balkan mogao da postane važan centar za plinovode čija je izgradnja predviđena u budućnosti i izrazio nadu da BiH neće biti zaobiđena u tome.

"Tu mislim, prije svega, na Južni tok koji ide iz Rusije direktno preko Bugarske ili Nabuko koji ide iz Turske i opet preko Balkana. Nadam se da BiH, uz solidarnost drugih zemalja Balkana, neće biti zaobiđena", rekao je Radmanović Srni.

Radmanović, koji učestvuje u radu energetskog samita o temi "Prirodni gas za Evropu: bezbjednost i partnerstvo", istakao je da je održavanje regionalnih skupova na kojima se govori o ključnim problemima u regionu veoma korisno, jer oni daju rezultate i predstavljaju mogućnost bilateralne saradnje.

On je dodao da su na ovom samitu razmatrana pitanja snabdijevanja plinom ne samo regiona, već i Europe u cjelini.

"Mislim da ovakvi samiti daju rezultate i pokazuju jednu saglasnost svih učesnika bez obzira da li su predsjednici ili neki drugi stručnjaci koji su učestvovali u radu samita", rekao je Radmanović.

On je dodao da je tokom samita u Sofiji imao bilateralne susrete sa predsjednicima Bugarske Georgi Prvanovom, Turske Abdulahom Gulom, Crne Gore Filipom Vujanovićem i Hrvatske Stjepanom Mesićem.

"Takvim susretima dominira prije svega bilateralna saradnja i odnosi. Često se govori o ekonomskoj saradnji, jer BiH nije u povoljnoj poziciji i mislim da je to korak naprijed ne samo u dobrim političkim odnosima, koji uglavnom jesu dobri, nego i korake naprijed u ekonomskim odnosima", zaključio je Radmanović.