Stav KCUS-a
873

Baljić: Testiramo samo one sa simptomima jer ne želimo lažne negativne rezultate

I. P.
Član Kriznog štaba Federacije BiH i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. Rusmir Baljić kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da naši epidemiolozi i stručnjaci prate preporuke WHO-a kada je u pitanju testoranje na koronavirus.

"Epidemiolozi na terenu odlučuju to hoće li se neko testirati i da li bris poslati na KCUS. Slijedimo preporuke WHO-a, testiramo sve moguće, tj . testiramo one sa simptomima. ne može testirati osobe bez simptoma jer bi on mogao biti lažno negativan. I onda takva osoba misli da se može ponašati normalno, a u međuvremenu se može zaraziti i postati kliconoša", rekao je Baljić.

Kako je objasnio, trenutno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ima oko 1.000 testovaa, a i podsjetio je na isporuku od oko 150.000 novih testova koji bi trebali doći sljedećeg petka ili sljedeće sedmice.

Što se tiče žene koja je u utorak umrla od posljedica zaraze koronavirusa u Sarajevu, Baljić tvrdi da je ona nije javljaja na KCUS, te da detalje o njenom slučaju treba znati sarajevski Dom zdravlja, odnosno njena ambulanta u Hrasnici.

"Ako se budemo pridržavali uputa Kriznog štaba, za do dvije i tri sedmice moći ćemo reći da izlazimo iz krize. Ako svi zajedno budemo učestvovali o tome, sredinom aprila ćemo imati silaznu putanju novooboljelih", zaključio je Baljić.