Imaju potrebne testove
864

Baljić: Koronavirus će neminovno doći u BiH, ali KCUS je spreman

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. Rusmir Baljić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je neminovno da će koronavirus doći u BiH, ali da nema razloga za paniku jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman.

"Već 20-ak dana smo u fazi pripreme za ovaj dan koji se desio danas nenajavljeno. Od sinoć se počelo 'zakuhavati' unutar Kriznog štaba gdje su javili da su tri pacijenta Kinezi koji su došli iz regije koja nije pogođena koronavirusom, pod epidemiološkim nadzorom. Oni su sinoć dobili temperaturu i od sinoć im se redovno mjeri. Jutros su transportovani na KCUS da bi se utvrdilo da li su zaraženi. Nakon pregleda smo se reorganizovali, s infektivne klinike je otišao tim, uzeti su nalazi i urađena epidemiološka anketa. Trenutno se čini da nisu zaraženi, nema potrebe za panikom", kazao je Baljić.

Istakao je kako medicinsko osoblje koje je bilo u timu na pregledu ovih pacijenata nije ugroženo, jer su imali potrebnu zaštitnu opremu i ispoštovali su procedure.

Dodao je kako za koronavirus trenutno nema tačne terapije i da su u eksperimentalnoj fazi lijekovi koji eventualno djeluju te da su oni već kontaktirali svoju apoteku kako bi ih pokušali nabaviti.

"Više nije pitanje hoće li koronavirus doći ili ne u BiH, jer hoće, ali spremni smo za to. Ključno je spriječiti unos infekcije u BiH", rekao je.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da za sada imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme koja je jednokratna, ali će im trebati mnogo više ukoliko se potvrde slučajevi zaraze. Istaknuto je kako su dobili i dovoljnu količinu testova, ali da će dobiti još dodatnih 500 testova za koronavirus. S druge strane, kazali su kako nemaju dovoljan broj respiratora za pacijente s teškim plućnim oboljenjima i da su im neophodni.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović naglasila je kako njima nije bitno ko je nadležan i koje su procedure, ali da u slučaju da se potvrde slučajevi koronavirusa u BiH svi moraju brzo reagovati kako bi medicinsko osoblje imalo potrebnu opremu za rad s tim pacijentima i zaštitu.