Tomislav Grizelj
0

'Baklja za mene ima posebnu vrijednost'

Sarajevo-x.com
Prije više od 25 godina domaća kompanija Grizelj iz Sarajeva bila je angažovana za izvođenje radova, među kojima je bila i izrada mašinskih postojenja za potrebe 14. po redu Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu BiH.

Kada je na Koševu 8. februara 1984. godine zapaljen olimpijski plamen, direktor firme Tomislav Grizelj uspio je sačuvati skoro dogorjelu i uništenu baklju koju je nosila klizačica Sanda Dubravčić.

Priča o baklji ponovo je aktuelizirana nakon što je objavljena vijest o lažnom prodavaču na poznatom aukcijskom sajtu eBay, koji je na prodaju nudio jednu od 1.000 baklji koje su proizvedene za potrebe Olimpijade, tvrdeći da se radi o baklji kojom je zapaljen olimpijski plamen.

No, autentična baklja se nalazi u vlasništvu kompanije Grizelj, a ona za vlasnika firme ima veliku sentimentalnu vrijednost te čuva uspomenu na jedan od najslavnijih trenutaka u historiji Sarajeva.

"Mi smo u to vrijeme radili za potrebe orgniziranja Olimpijskih igara i kada je upaljen olimpijski plamen, baklja je bila više nego napola izgorjela, pa smo ugasili plamen, te baklju ostavili u naše servisno vozilo. Ona me danas podsjeća na neko sretnije vrijeme i budi u meni najljepše uspomene. Danas se nalazi u kompaniji, jer da nije bilo tih radova ne bismo ni imali baklju", kaže Tomislav Grizelj za Sarajevo-x.com.

Ova firma tada je radila na gasifikaciji Sarajeva te na izradi i održavanju postojenja, kako bi organizacija ovog sportskog događaja bila na najvišem nivou.

Inače, Tomislav Grizelj dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, a od različitih nivoa vlasti dobio je priznanja za svoj poslovni uspjeh. Proglašen je menadžerom Federacije 1997. i 1999. godine, a 2002. godine dobio je priznanja Najmenadžer BiH i Menadžer desetljeća. Jedan je od osnivača Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, a te bivši predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH.