Saznaje Klix.ba
30

Bakiru Dautbašiću OSA odbila dati dozvolu za pristup tajnim podacima, prijeti mu smjena

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sekretaru Ministarstva sigurnosti BiH Bakiru Dautbašiću, kako saznaje Klix.ba, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH odbila je dati dozvolu za pristup tajnim podacima određenog stepena povjerljivosti, shodno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka.

OSA je, kako nam je potvrđeno, Dautbašiću odbila izdati dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "interno" i "povjerljivo", a zbog čega on, prema propisima, više ne može biti na ovoj funkciji.

Ovu informaciju kratko je za Klix.ba potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kazavši da je žalbeni postupak u toku te da će nakon toga biti poznato da li će Dautbašić biti smijenjen odnosno preraspoređen.

Dautbašić (SBB), koji je bio jedan od optuženih u predmetu "Fahrudin Radončić i ostali", bio je privremeno suspendovan u periodu dok je trajao sudski proces u Sudu BiH te mu je bila privremeno oduzeta i dozvola za raspolaganje tajnim podacima. Dautbašić i ostali bili su optuženi za ometanje rada pravosuđa i trgovinu utjecajem.

Dautbašić je tek nedavno, nakon što su svi u predmetu "Fahrudin Radončić i ostali" pravosnažno oslobođeni, ponovo vraćen na funkciju sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, a koju je obnašao dugi niz godina.