Odluka Upravnog odbora
5

Bakir Nakaš smijenjen sa pozicije direktora Opće bolnice u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Bakir Nakaš
Bakir Nakaš
Upravni odbor Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu sinoć je imenovao novog v.d. direktora ove ustanove Milana Mandilovića, nakon što je 26. februara istekao četverogodišnji mandat dosadašnjem direktoru Bakiru Nakašu.

Mandilović, koji je dosad mijenjao Nakaša u vrijeme godišnjih odmora, će ostati na funkciji v.d. direktora do okončanja konkursne procedure i izbora novog direktora, što bi trebalo biti obavljeno već u prvoj polovini marta. Dosadašnji direktor bolnice Bakir Nakaš za Klix.ba je kazao kako je bilo sasvim normalno da on bude taj koji će ostati na funkciji v.d. direktora, ali Upravni odbor nije tako mislio.

"Na sinoćnjoj sjednici Upravnog odbora su bile dvije tačke dnevnog reda, imenovanje nove komisije za izbor novog direktora, te imenovanje v.d. direktora. Normalno bi bilo da sam ja ostao na poziciji v.d. direktora do izbora novog direktora, ali to se nije desilo. Nakon ovoga potrebno je izvršiti primopredaju dužnosti i obaviti druge procedure, a sve je to bilo bespotrebno jer bi novi direktor trebao biti izabran za nekoliko dana, tačnije u prvoj polovini marta. Međutim, Upravni odbor je donio takvu odluku i ona se mora provesti", kazao je Nakaš.

On je potvrdio da se prijavio na konkurs za direktora, a nije želio komentarisati spekulacije da će na to mjesto, posredstvom Upravnog odbora koji kontroliše Stranka demokratske akcije, doći šefica Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Ne želim ulaziti u te priče jer se to može svakako protumačiti, budući da sam i sam kandidat za mjesto direktora", rekao je Nakaš, koji također nije želio komentarisati ni činjenicu da je predsjednik Upravnog odbora bolnice član SDA i načelnik Policijske uprave Novo Sarajevo Halid Ganija.

"Ja ću danas imati sastanak na kojem će mi biti ponuđen novi ugovor o radu u bolnici. Ukoliko to bude ispod moje stručne spreme doktora infektologa i ne bude odgovaralo kvalifikacijama koje imam, ja ću najvjerovatnije raskinuti radni odnos", naveo je Nakaš.