BiH
0

Bakir Nakaš: Ova bolnica je radila 150 godina bez prestanka, njeno zatvaranje bi bilo zločin prema ljudima

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prim. dr. Bakir Nakaš, bivši direktor Opće bolnice koji je ovu dužnost obavljao u periodu od 1992. do 2013. godine, pridružio se danas građanima i građankama Sarajeva ispred Opće bolnice kako bi izrazio nezadovoljstvo odlukom o zatvaranju ove zdravstvene ustanove i njenom preseljenju u UKCS.

Nakaš smatra kako, bez obzira na odluku i dosadašnje poduzete mjere, bolnica ipak neće biti ugašena.

"Sigurno je da će bolnica ostati ono za što je izgrađena. Uništiti jednu instituciju koja radi i pruža usluge građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine 150 godina bez ijednog dana prestanka bio bi zločin prema ljudima. Ova bolnica ima pravo i obavezu da građanima služi u onoj svrsi u kojoj je pravljena", poručio je.

Istaknuo je kako Opća bolnica ima svoju važnost među svim bh. građanima, te je internacionalne prirode.

"Mi u ovoj bolnici nismo imali samo pacijente iz Sarajeva, nego i iz različitih krajeva BiH, kao i Evrope. Ova bolnica je internacionalna, a ne lokalna, mahalska, ona ima svoju tradiciju da je ovdje ponikla i već 150 godina postoji. Sigurno da neće biti te snage koja će je određenom administrativnom odlukom prekrižiti i reći - ovo će biti institucija koja nema veze sa zdravstvom", smatra Nakaš.

On je u svojoj karijeri imao priliku četiri godine biti pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravstva, te je jedan od autora koji je radio strategije razvoja zdravstvenog sistema od 2000. do 2018. godine.

Govoreći o reformi zdravstva u smislu spajanja Opće bolnice sa Univerzitetskim kliničkim centrom Sarajevo, Nakaš je kazao kako nesumnjivo treba postojati strategija i politika, kao i potreba da Parlament raspravlja o zdravstvenom stanju stanovništva BiH.

"Kad je ijedan parlament, čast izuzecima, stavio na dnevnu tačku reda temu zdravstvenog stanja populacije u BiH? Njima su mnogo bitnije one druge stvari, ko će na koji način dobiti neko preduzeće ili neki upravni odbor. To se prenijelo i u zdravstvo, tako da bi danas svaka stručna procjena bila usmjerena ka takvom rezultatu, kako to žele vladajući. Takva odluka možda i ne bi bila prihvaćena jer već postoji studija koja govori o opravdanosti postojanja Opće bolnice koju je radio prim. dr. Kulenović i koja je bila osnova da se ova bolnica 2000. godine registruje kao Opća bolnica", pojašnjava Nakaš.

Na upit o tome smatra li kako ovakvi skupovi i protesti mogu promijeniti postojeće stanje stvari, Nakaš odgovara:

"Ne bih ovo nazvao protestom, nego pritiskom. Vrlo je bitno permanentno imati snage da se na određeni način vrši pritisak na one koji odnose odluke, jer ukoliko vi taj pritisak usmjerite na neke druge stvari, onda će se odluke donositi izvan institucija. Puno odluka o zdravstvu je doneseno na nekim drugim mjestima koje nemaju veze ni sa parlamentom, ni sa zdravstvom, nego su dogovorene između pojedinaca koji imaju svoje vlastite želje i vizije koje su oni zamislili", poručio je Nakaš, dodavši kako je iz tog razloga bitno poslati ljudsku poruku o važnosti institucije poput ove građanima Sarajeva i BiH.