Priprema za izbore
1.8k

Bakir Izetbegović u Zenici: SDA je motor koji ovu zemlju vuče naprijed

Piše: E. M.
Detalj sa sastanka (Foto: E.M./Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Član predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je boravio u službenoj posjeti Kantonalnom odboru Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao s predstavnicima kantonalnog i gradskog odbora SDA.

Izetbegović je danas razgovarao s predsjednikom SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem o stranačkim stvarima i privredi u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon sastanka Izetbegović je izjavio kako Zenica i ZDK imaju jak realni sektor s rudnicima, željezarom i privatnim firmama.

"Razgovarali smo o tome kako im možemo pomoći jer je Zenica šampion po izvozu, a BiH u regionu bilježi najveći porast izvoza. Zenica nije zadovoljna međukantonalnom raspodjelom poreza i to je tema na kojoj ćemo stranački raditi i u Parlamentu FBiH", kazao je Izetbegović.

Dodao je da nisu zadovoljni ni rezultatima lokalnih izbora te da će za ovogodišnje izbore morati uraditi neke stvari kako se greške ne bi dogodile. Dodao je da je SDA jedina stranka koja nije opstruirala provedbu Reformske agende.

"SDA nije zaustavljala implementaciju Reformske agende, ucjenjivala ili kočila, dok drugi jesu. Mi moramo ojačati poziciju SDA na sljedećim izborima jer je ona motor koji ovu zemlju vuče naprijed", dodao je Izetbegović.

Izborni krah SDA na lokalnim izborima u Zenici nazvao je fenomenom koji je zabilježen i prije 15-ak godina u Sarajevu kada je stranka uradila mnogo, ali loše prošla na izborima.

"Ovakve stvari se dešavaju, ali treba raditi sve da se to više ne ponovi. SDA je u BiH, ZDK i Zenici uradila 90 posto pozitivnog što je nakon rata urađeno. Moramo biti aktivniji i glasniji", pojašnjava Izetbegović.

Prijedlog izmjene izbornog zakona SDA još uvijek nije izglasan, a sjednica Parlamenta BiH je prekinuta. Predsjednik SDA je nakon današnjeg sastanka u Zenici izjavio kako će nastaviti raditi na tome, a da će im pomoć pružiti Evropska unija i SAD sa svojom ambasadom kao medijatorom.

"Kada uzmete na zahtjev prijedlog HDZ-a i upozorenje Evropske komisije da moramo implementirati presudu 'Sejdić-Finci', to su suprotstavljene stvari. Kada uzmete broj delegata u Domu naroda, zastupnika u Parlamentu FBiH i ustavnu obavezu da svaki kanton daje jednog zastupnika, dakle od 17, već 10 pozicija je popunjeno i ostavlja se mali prostor da se izađe ususret presudi Ustavnog suda. Nije lako pronaći rješenje koje će zadovoljiti građanski, etnički princip i zahtjeve strana, ali radit ćemo na tome", pojasnio je Izetbegović.

Šefica Kluba SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević jučer je kazala da misli kako je apelacija o setu zakona o akcizama već predata Ustavnom sudu BiH, a Izetbegović je taj potez kratko prokomentarisao.

"Mislim da nema ništa od te apelacije i da će biti odbijena", zaključio je Izetbegović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik SDAZDK Miralem Galijašević je izjavio kako su Izetbegovića informisali o stanju u stranci i povjereništvima te ciljevima i planovima koje planiraju provesti do ovogodišnjih izbora.