Bakir Izetbegović u Briselu: Hrvatsko pitanje ćemo riješiti u prvoj polovini 2016. godine

Piše: N. N./Klix.ba
9.12.2015. u 11:45
96
223
Bakir Izetbegović u Briselu: Hrvatsko pitanje ćemo riješiti u prvoj polovini 2016. godine
96
Bakir Izetbegović u Briselu: Hrvatsko pitanje ćemo riješiti u prvoj polovini 2016. godine Foto: Anadolija
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, govoreći na konferenciji u Briselu posvećenoj 20. godišnjici Dejtonskog sporazuma, rekao je da bi se hrvatsko pitanje moglo riješiti u prvoj polovini naredne godine.
"Evropska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma", naziv je konferencije koja se danas održava u Briselu, a u organizaciji članova Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Na konferenciji učestvuju i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, visoki predstavnik Valentin Inzko, evropski komesar Johannes Hahn, Federica Mogherini i drugi visoki zvaničnici.

Govoreći o neophodnim promjenama u BiH Bakir Izetbegović je rekao kako je u kontekstu promjena Dejtonskog sporazuma bolje govoriti o evoluciji i postepenom prihvatanju promjena te nužnim kompromisima.

Izetbegović je napomenuo da je jedan od problema BiH i činjenica da ima 13 vlada, kao i 14 zakonodavnih tijela.

On je napomenuo da bi neki od smjerova u kojima bi mogle ići buduće promjene i smanjivanje broja kantona u FBiH, pri čemu bi se moglo raditi na stvaranju tri ili četiri "megakantona", kako se izrazio Izetbegović.

Jedno od pitanja koje bi trebalo što prije riješiti jeste i zaštita Hrvata kojih je u FBiH tri puta manje nego Bošnjaka, rekao je Izetbegović.

"Hrvati trebaju biti jednako zastupljeni, imati paritete, ne samo u Oružanim snagama BiH i Vijeću ministara BiH nego kroz strukturu 73 agencije koje sam nabrojao. U ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH je Hrvat i on je glavnokomandujući Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane je Hrvatica i komandant Zajedničkog štaba OS BiH je Hrvat. Slična stvar je i u bankarstvu. Hoću da kažem da ima stvari koje treba riješiti, ali ima i stvari koje smo već riješili i gdje su Hrvati čak i u boljoj poziciji u odnosu na njihovu brojnost", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je bitno prepoznati stvarne interese i razdvojiti ih od nacionalnih zabluda.

"Tako su Bošnjaci insistirali na prijenosu nadležnosti s entiteta na državu i kada je to bilo upitno za njihov nacionalni interes, jer bi neke stvari riješili lakše na nivou FBiH. Srbi su se često suprotstavljali jačanju države i kada je to išlo u korist", rekao je Izetbegović uz napomenu da je jedini realan put izmjena Dejtonskog sporazuma kroz EU integracije.

U popravkama Dejtonskog sporazuma i otklanjanaju diskriminacije, prema Izetbegovićevom mišljenju, glavnu ulogu imat će Ustavni sud BiH i Evropski sud za ljudska prava.

"U ovoj fazi je teško očekivati da političke elite u BiH samoinicijativno pristupe otklanjanju manjkavosti Dejtonskog ustava i unutrašnjih protivriječnosti kada su u pitanju poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda. Dapače, branit će stanje ovakvo kakvo jeste na svaki način", rekao je Izetbegović uz navođenje primjera presude Ustavnog suda BiH o 9. januaru kao Danu RS-a.

"Nerealno je očekivati da će sve te popravke i usklađivanja suštinski promijeniti dejtonsko etnoteritorijalno uređenje i sistem podjele vlasti između tri konstitutivna naroda. Nakon iskustava s kojima se suočila BiH i njeni narodi u posljedjih 100 godina, realno je očekivati da će dugo još biti potrebni mehanizmi koji štite etničke interese. Ali ti mehanizmi moraju dobiti realan obim i supstancu, a njihov obuhvat će se morati smanjivati ustupajući prostor koji garantuje zaštitiu općih ljudskih prava, uspostavljanje efikasnog pravosudnog sistema i omogućava ubrzan razvoj ekonomije i svestran napredak društva", rekao je Izetbegović.

O novom ustavu BiH mogli bi se, prema Izetbegovićevom mišljenju, dogovoriti tek neki budući politički lideri i to nakon što BiH određeno vrijeme provede u EU, završi se proces pomirenja te oni za nešto takvo budu imali podršku birača.


Komentari (223)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: