{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakir Izetbegović obratio se PSVE-u

F
25.6.2008. u 18:48
0
5
Bakir Izetbegović obratio se PSVE-u
0
Bakir Izetbegović obratio se PSVE-u
Treći dan redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope bio je posvećen temi "Stanje demokratije u Evropi", a u ime Delegacije Parlamentarne skupštine BiH učesnicima se obratio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Delegacije, saopćeno je iz bh. parlamenta.
U svom govoru Izetbegovićje među glavne probleme koji usporavaju razvoj demokratije u BiH ubrojao komunističku prošlost, rat koji je devastirao zemlju u nedavnoj prošlosti te nesavršenost Dejtonskoga mirovnog sporazuma.

"Pedeset godina komunističkog rezima, jednopartijskog sistema, efikasne kontrole nad slobodom misli je proizvelo inerciju u razmišljanju i ponašanju ljudi. Rat nije proizveo samo fizičko uništavanje zemlje, rezultat višegodišnjih sukoba je segregacija bh. društva, nepovjerenje među narodima, šovinizam, težnja za dominacijom na teritoriji gdje pojedini narodi žive u većini, kriminal i korupcija", kazao je Izetbegović.

Dejtonski sporazum je zaustavio rat i destrukciju, ali je uspostavio državni aparat koji ne može funkcionirati bez stalnih intervencija ureda OHR i međunarodne zajednice.

"Uzimajući navedena opterećenja u obzir, možemo reći da stanje, odnosno izgradnja demokratije u BiH i ne ide tako loše. Napadi na povratnike su prestali, izbori se održavaju u miru, mediji su slobodni da kritikuju, da pišu istinu, često i neistinu, bez konsekvenci, borba sa kriminalom se intenzivira. Usprkos svim iskušenjima, mir u Bosni će očigledno opstati a demokratija će se razvijati", poručio je Bakir Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: