BiH
278

Bakir Izetbegović: Obećanje o 100.000 radnih mjesta je realno i ostvarivo do kraja mandata

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj novogodišnjoj konferenciji SDA za medije, kazao je kako vjeruje da će koalicija SDA i SBB-a dati izuzetno dobre rezultate u budućnosti, te je najavio da bi njegovo obećanje o 100.000 novozaposlenih moglo biti ostvareno već u ovom mandatu.

"Ako bismo proteklu godinu trebali opisati jednom rečenicom, mislim da bismo mogli reći da je to bila godina pokretanja procesa integracije, blagog napretka i oporavka. Bosna i Hercegovina je pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog zastoja, zabilježeni su jasni znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, ali je sjenku na te pozitivne procese nanosila uporna opstrukcija koja je dolazila od rukovodstva Republike srpske, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koji je kulminirao terorističkim napadom u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH kod kasarne u Rajlovcu", kazao je Izetbegović na početku obraćanja.

Kaprici DF-a i stabilnost SBB-a

Prema Izetbegovićevom mišljenju, prva tri mjeseca 2015. su protekla u naporima da se formiraju koalicije i vlade na različitim nivoima države BiH.

"Koaliciju su činili stari partneri SDA i HDZ, te dvije nove političke snage - Savez za promjene iz RS i DF iz Federacije BiH. Savez za promjene se pokazao ozbiljnim i solidnim partnerom, što nije bio slučaj sa DF-om čiju politiku su karakterisali hirovi i kaprici, i općenito, jedan čudan, opozicioni odnos spram partnera s kojim je činio poziciju i trebao nositi odgovornost. Koaliciju na nivou Federacije su u najkritičnijim trenutcima podržale SBiH i ASDA, tako da je dogovoren savez SDA sa ove dvije stranke do kraja mandata. Preokret, koji je malo ko očekivao i prognozirao, i koji je dao istinsku snagu koaliciji, desio se približavanjem SDA i SBB-a. Odluke lidera i rukovodstava dviju bošnjačkih stranaka će se vjerovatno pokazati istorijski važnim za dugoročnu stabilizaciju odnosa i prilika u Bosni i Hercegovini. Rezultati postignuti u nekoliko mjeseci saradnje u potpunosti opravdavaju ovakve prognoze", kazao je Izetbegović.

Kao značajne pomake u 2015. Izetbegović je naveo usvajanje Reformske agende, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i usvajanje važnih reformskih zakona od kojih je posebno važnim ocijenio Zakon o radu.

"Budžeti za iduću godinu na državnom i entitetskim nivoima prvi put su pripremljeni, usvojeni, ili će biti usvojeni u parlamentarnoj proceduri do kraja decembra. Rezultati djelovanja vlada predvođenih Zvizdićem i Novalićem su sasvim vidljivi i mjerljivi", rekao je Izetbegović.

On je naveo sljedeće podatke koji pokazuju napredak u BiH: Bruto domaći proizvod je porastao za 2,8 posto, industrijska proizvodnja također 2,8 posto, pokrivenost uvoza izvozom je sa 53,6 porasla na 57 posto, prihodi od indirektnih poreza su porasli za 4,3 posto (prikupljeno je više od 200 mil KM indirektnih poreza više od plana za 2015. godinu), devizne rezerve su povećane za 675 mil KM i na rekordnom su nivou, na rekordnom nivou su i depoziti koji su povećani za 5 posto u odnosu na 2014. godinu, građani u bankama drže skoro 10 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.

Porast direktnih poreza u Federaciji iznosi 3,5 posto, porast broja turističkih noćenja u ovom entitetu iznosi čak 27 posto, a porast broja zaposlenih u Federaciji za prvih deset mjeseci 2015. iznosi 10.627, dakle, rastao je za više od 1.000 novozaposlenih mjesečno.

Obećanje o 100.000 radnih mjesta možemo ispuniti do kraja mandata

"Na ovaj način se moje predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u slijedećih deset godina ipak pokazalo realnim. Realnim i nedovoljno ambicioznim. Bosni i Hercegovini je potrebno 100.000 novih radnih mjesta već u toku ovog mandata, i to očigledno nije nedostižan cilj. Ukoliko održimo koaliciju na okupu, sačuvamo stabilnost i sigurnost u zemlji i zaustavimo destruktivne, dezintegracijske težnje koje dolaze od dijela političkih snaga u RS, ovaj broj bi mogao biti postignut. Tih 100.000 novozaposlenih bi značilo definitivnu stabilizaciju budžeta, smanjenje tenzija u društvu i trajno rješenje socio-ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini", kazao je Izetbegović.

Na putu ovakvog pozitivnog scenarija za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, prema Izetbegovićevom mišljenju, stoji nakaradna i neutemeljena ideja da su interesi entiteta suprotstavljeni interesima države Bosne i Hercegovine, da svako jačanje i stabiliziranje države znači slabljenje Republike srpske.

"Izbjeglička kriza uzrokovana ratovima na Bliskom istoku, a posebno u Siriji, nije pogodila Bosnu i Hercegovinu. Rijeka unesrećenih ljudi je prošla pored granica naše zemlje na putu ka velikim evropskim gradovima koji nude sigurnost i šansu za zapošljavanje. Ratovi, patnje i radikalizacija koja je proizašla iz njih su nažalost uvukli u vir ekstremizma i dio građana Bosne i Hercegovine. SDA je u više navrata nedvosmisleno osudila ekstremizam i terorizam kao metode koje nikada nisu riješile nijedan problem, samo su proizvodile nove. Stali smo na stav da je teroristički čin učinjen u ime vjere u svojoj osnovi teroristički napad na samu vjeru. Naše stavove smo najobuhvatnije izrekli kreirajući, zajedno sa bošnjačkim političkim, vjerskim i intelektualnim prvacima, Zajedničku Izjavu o najoštrijoj osudi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, koja je potpisana u novembru", rekao je Izetbegović.