14. septembra
606

Bakir Izetbegović neće imati protukandidata na kongresu SDA za predsjednika stranke

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović po svemu sudeći na čelu stranke će ostati i naredne četiri godine, s obzirom da je jedini predloženi kandidat za predjsednika na predstojećem kongresu 14. septembra.
U prethodnom periodu u sjedište SDA stizale su nominacije i prijedlozi kandidata od predsjednika, preko potpredsjednika, za članove Glavnog odbora, Nadzornog i Etičkog.

Iz vrha SDA za Klix.ba je potvrđeno da Izetbegović neće imati protukandidata za poziciju predsjednika stranke, jer su sve općinske organizacije za novog predsjednika predložile upravo Izetbegovića.

Takav razvoj događaja mogao se naslutiti unazad godinu dana, odnosno još kada je postalo jasno da Denis Zvizdić neće biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Očekivalo se da, ukoliko bi Zvizdić postao član Predsjedništva da bi ojačao i svoju ulogu u stranci i vjerovatno ušao u utrku za njeno preuzimanje. To se nije dogodilo i uslijedio je očekivani rasplet.

U prethodnim mjesecima predsjedništvo SDA radilo je na izmjenama statuta stranke koji će biti potvrđen i na kongresu 14. septembra, a koji u velikoj mjeri jača poziciju predsjednika, koji će dobiti nešto šire ovlasti.

Na kongresu će 1.340 delegata SDA iz BiH i inozemstva pored predsjednika stranke birati i devet potpredsjednika, 83 člana Glavnog odbora, pet članova Nadzornog odbora te jedanaest članova Etičkog odbora.

Nakon održanog kongresa, vjerovatno u oktobru bit će izabrani novi članovi Predsjedništva SDA, novi predsjednik Asocijacije mladih te Asocijacije žena. Klix.ba je ranije objavio da bi u utrku za predsjednika Asocijacije mladih SDA trebali ući Haris Zahiragić i Haris Šabanović. Trenutno funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA obnaša Salko Zildžić.

Aktuelna predsjednica Asocijacije žena SDA je Senija Bubić.