BiH
14

Bakir Izetbegović: Nastaviti razgovore sa sindikatom o zakonu o radu

SRNA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrazio je spremnost da se u narednim satima nastavi intenzivan dijalog sa predstavnicima Sindikata radi dogovora odgovarajućih izmjena i dopuna u prijedlogu novog zakona o radu, koje bi taj prijedlog učinile prihvatljivim sindikatima.

Izetbegović se večeras sastao sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH koje je predvodio predsjednik Sindikata Ismet Bajramović, saopšteno je iz SDA.

Nakon sastanka i obavljenih dodatnih konsultacija sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem upućen je poziv predstavnicima Sindikata da večeras nastave razgovor sa premijerom Federacije radi iznalaženja rješenja do sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog novog zakona o radu.

Na sastanku su predstavnici Sindikata iznijeli svoje stavove o Prijedlogu zakona o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

"Hitno usvajanje novog Zakona o radu je neophodno, jer javni budžeti u Federaciji ne mogu podnijeti stalna opterećenja koja su dosegla cifru od jedne milijarde KM, prouzrokovana tužbama zaposlenika proisteklim iz prava po osnovu kolektivnih ugovora o radu, što ugrožava redovnu isplatu penzija, invalidnina i svih drugih izdvajanja za socijalne kategorije u Federaciji, te zato ne možemo priuštiti luksuz da se dalje odgađa njegovo usvajanje", smatraju u SDA.