BiH
0

Bakir Hadžiomerović dobitnik Nagrade novinarskog integriteta

NINA
Bakir Hadžiomerović, Foto: bljesak.info
Bakir Hadžiomerović, Foto: bljesak.info
Bakir Hadžiomerović, novinar FTV-a i urednik emisije "60 minuta", dobitnik je Nagrade novinarskog integriteta Transparency Internationala BiH (TI) koja je dodijeljena povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Pred velikim brojem gostiju i uzvanika u sarajevskom Holiday Innu nagradu mu je uručio Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH. Divjak je kazao da se već godinama niti jedna televizijska emisija ne prati s toliko pažnje kao što je to "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića na Federalnoj televiziji.

"Već godinama brojni kriminalci ove zemlje strahuju od prozivke u večernjim satima ponedjeljkom. I već godinama zbog svoje predanosti takvom radu i otkrivanju korupcije, a u korist svih građana, Bakir odolijeva prijetnjama koje stižu iz najmračnijih uglova ove zemlje", naglasio je Divjak tom prilikom.

Bakir Hadžiomerović se zahvalio na ukazanom povjerenju. "Dodjela ove nagrade pokazala je da se istraživačko novinarstvo ne vrjednuje samo iz ugla reakcije koje prilozi izazivaju, nego i sa stajališta novinarske profesije kao takve i jačanja ukupnih istraživačkih kapaciteta u BiH", istaknuo je on.

Dobitnik nagrade se, prema odluci šesteročlane komisije TI-ja, svojim radom dokazao na području istraživanja i objelodanjivanja slučajeva korupcije i drugih vidova neodgovornog i netransparentnog rada javnih tijela i institucija vlasti u BiH.

Inače, to je po prvi put da Transparency International BiH dodijeli Nagradu novinarskog integriteta jednom novinaru iz BiH, a cilj dodjeljivanja takve vrste nagrade je promocija nezavisnosti medija i poticaj istraživačkom novinarstvu u BiH. Pritom se posebna pozornost vodila o kvaliteti novinarskog rada, dosegu analiza, reakcija prozvanih ostalih medija, kao i šire javnosti, i uopće imidža koji kandidati imaju u zemlji i regiji.

TI je dodjelom nagrade obilježio i četvrtu godinu svoga rada u BiH i svim okupljenim novinarima i uzvanicima poručio da namjerava nastaviti svoj širok spektar aktivnosti sve dok rezultati antikorupcijske kampanje ne postanu vidljivi građanima BiH.