Mišljenje EK
40

Bakalar: Izborna reforma je prva u nizu prioriteta na bh. putu ka EU, a ne smjena CIK-a

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Željko Bakalar je komentarisao namjeru trenutne vlasti da izmijeni sastav CIK-a kazavši im da imaju preča posla.
On je kazao kako je izborna reforma prva u nizu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, odnosno usklađivanje Izbornog zakonodavstva BiH sa preporukoma OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije, te uređivanje oblasti finansiranja političkih stranaka.

Te preporuke se odnose i na politički segment izbornih reforma, ali i na integritet izbornog procesa uvođenjem novih tehnologija. Tim povodom su od danas u CIK-u organizovani dani otvorenih vrata kako bi predstavili novu elektronsku opremu koja bi mogla biti korištena na lokalnim izborima sljedeće godine.

Bakalar je komentarišući plan nove vlasti kazao da se političari u BiH ne dotiču preporuka i prioriteta, već se fokusiraju na izmjenu sastava Centralne izborne komisije BiH.

"Nonsens je, kada se traži izborna reforma u smjeru koji je evropski put BiH, da se to izbjegava i zanemaruje, a da je najveći problem nezavisno vrhovno tijelo izborne administracije", rekao je Bakalar novinarima u Sarajevu.

On je odbacio navode da je CIK u prethodnom sazivu djelovao politički, navodeći da su članovi Komisije djelovali profesionalno i u skladu sa Izbornim zakonom i Poslovnikom CIK-a.