Mnoštvo zvanica
39

Bajramski prijem u Mostaru: Ovo su dani koji učvršćuju socijalnu dimenziju života

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Radost je uvijek potpunija kada se dijeli sa drugima, jedna je od poruka svečanog bajramskog prijeme koji je povodom Ramazanskog bajrama organizirao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Mnoštvo zvanica iz javnog i političkog života, predstavnika drugih vjerskih zajednica, uglednih građana Mostara i Hercegovine imalo je priliku da osjete gostoprimstvo i širinu ovog velikog muslimanskog blagdana.

Muftija Dedović na početku svog obraćanja gostima je kazao da je u prirodi čovjeka da se raduje, da živi u nadi i da ga okrepljuju riječi ohrabrenja, radosti i blagoslova. Život je Božiji dar i u njega treba unositi radost, a samom Bogu smo zahvalni što imamo dane vjere i blagdane.

"Ovi dani učvršćuju i čuvaju socijalnu dimenziju života, oni je čine smislenijom i potpunijom, u tome je velika vrijednost ovih dana. Velika je radost kada se obilje duhovnog prelijeva u praktični život, u međuljudske odnose i komunikaciju, a vjera samo tako ostvaruje svoju puninu i suštinu", kazao je u svom obraćanju ef. Dedović.

"Ramazan je jedinstvena duhovna i moralna škola, gdje su na ispitu bili ne samo tijelo, već kompletnu biće čovjeka, njegova intelektualna i društvena strana bića. Grijeh je neprijatelj duše, što znači vjere i morala, a Bog je propisao ljekove za borbu protiv onoga što je štetno, a propisao je i put dostizanja njegove ljubavi i blagoslova. Taj blagoslov se ostvaruje sa mirom u sebi, u svojoj duši i svojim okruženjem s kojim se dijele blagodati jednoga i jedinstvenog života. Večeras dijelimo jednu veliku i zajedničku radost, a radost je uvijek potpunija kada se dijeli sa drugima i kada u našim srcima ima mjesta za drugoga", kazao je muftija Dedović.

Prisutnima se obratio i u ime Srpske pravoslavne crkve prazničnu čestitku uputio mostarski paroh Radivoj Krulj.

"Gospod naš u svetom Jevanđelju kaže da se zlo i grijeh izgone molitvom i postom, a vi ste evo mjesec dana ramazana proveli u molitvi i postu. Nek Bog daruje da bude dobra među nama i da to dobro širimo i na naš grad, našu Hercegovinu i čitav svijet", poručio je Krulj.

Svečanom prijemu prisustvovali su i brojni nosioci zakonodavne i izvršne vlasti u Mostaru i Hercegovini, a među njima i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.