Sarajevo
0

Bajramski prijem u Gazi Husrev-begovoj bibilioteci

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U povodu Ramazanskog bajrama, večeras je u novim prostorijama "Gazi Husrev-begove biblioteke“ u Sarajevu održan svečani prijem.

Prijemu su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i političkog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, predstavnici drugih religijskih zajednica, članovi diplomatskog kora, predstavnici stranih organizacija u Sarajevu, akademski radnici, te brojni domaći i strani privrednici.

Obraćajući se gostima, domaćin prijema, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je ukazao na značaj ramazanskog posta, te Bajrama kao jednog od najvažnijih blagdana u islamu.

"Sretan sam, što je uprkos standardnim kamenovanjima dzamija u Republici Srpskoj, u svim selima i manjim gradovima širom BiH Bajram protekao u miru i slozi. Teravih namazi, koji su zbog velikih vrućina klanjani pretezno u haremama, napravili su najljepšu atmosferu u dzamijama koje su bile prepune omladine", istakao je Cerić.

Dr. Cerić posebno se osvrnuo na iftarska druzenja u Sarajevu, koja dokazuju da je moguće zivjeti u miru. On je dodao da je upravo to razlog što je organizacija "San Egidio" iz Rima izabrala Sarajevo da bude grad domaćin religijskog samita pod nazivom "Zivjeti zajedno je budućnost". Samit će predstavljati najveći religijski i politički dogadjaj od opsade Sarajeva i biće organizovan u saradnji sa svim vjerskim predstavnicima u BiH.

"Glas mira mora se uvijek čuti uvijek iz Sarajeva, a pogotovo na 100. godišnjicu Prvog svjetskog rata", naglasio je Cerić.

On je ovom prilikom zahvalio zvanicama koje su se odazvale prijemu kojim su zajednički uveličali ovaj veliki muslimanski praznik.