Lijepa gesta
59

Bajramski paketići obradovali djecu bez roditeljskog staranja u centru "Duga" u Kulen Vakufu

Piše: M. Ć.
I ovog bajrama, Udruženje "Srce Cazina", uz nekoliko donatora, izmamilo je osmijeh na lica dvadesetoro djece koja se nalaze u Centru za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" u Kulen Vakufu, obradovavši ih bajramskih paketićima pripremljenih individualno za svakog mališana.

Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" u Kulen Vakufu u Gradu Bihaću počeo je sa radom 1999. godine, zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih u H.O. Schutzengel Gesucht iz Njemačke. Kroz njega je do sada prošlo 292 mališana i predstavlja jedinu ustanovu ovog tipa u Unsko-sanskom kantonu.

Osnovni cilj "Duge" je zbrinjavanje djece starosne dobi od rođenja do šest godina, koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te pomoć i podrška djeci u njihovom psiho-motornom razvoju.

Kapacitet centra je 24 djece podijeljene u tri starosne grupe, sa po maksimalno osmero djece u svakoj skupini. Prvu grupu čine djeca od rođenja do 15 mjeseci, drugu od 15 do 36 mjeseci, te treću od 36 mjeseci do 6 godina.

Posljednjih nekoliko dana u centru se provode različite praznične aktivnosti, a brojne organizacije, udruženja i pojedinci odlučili su uručiti prigodne bajramske poklone i paketiće djeci "Duge".

Jedno od udruženja koje već duži vremenski period sarađuje sa ovim centrom je UG "Srce Cazina".

"Već dvanaestu godinu zaredom za svakog od njih individualno odabiremo bajramsku odjeću, što još niko ne radi. Sretni smo što radimo ovakvu akciju i što vidimo radost na njihovim licima jer znaju da su svi pokloni rađeni baš isključivo za njih. Ovogodišnju akciju realizirali smo sa našim partnerima, odnosno udruženjem 'For life' iz Austrije koji je za djecu doniralo igrače, traktore i bazene, a Medžlis IZ Cazin je obezbijedio paketiće sa bajramskim slatkišima.Tu je još nekoliko firmi, ali i pojedinaca, učestvovalo sa svojim donacijama, tako da je iz Cazina ove godine u Centar stigao jedan manji konvoj", kazala je Adisa Muhamedagić, predstavnica Udruženja "Srce Cazina".

Sva djeca su, u skladu sa godinama, dobila prigodne poklone, a nova bajramska odjeća, birana posebno za svako dijete, uručena je starijoj djeci.

U Centru su istakli da se mališani uvijek posebno obraduju bajramima i drugim praznicima, budući da razne humanitarne organizacije, pravna lica, umjetnici, grupe i donatori, te naravno obični ljudi, baš u ovim danima žele da obraduju djecu i time učine jedno djelo neprocjenjive vrijednosti i značaja.

"I ove godine, svako dijete je lično dobilo bajramski paketić koji, pored slatkiša, sadrži i garderobu sa obućom. Svi su jako sretni i zadovoljni, zbog čega se zahvaljujemo svim donatorima na pomoći", rekla je Sabina Lješčanin, direktorica Centra.