BiH
0

Bajramske čestitke Komšića, Silajdžića, Špirića, Alkalaja i Borjane Krišto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U povodu nastupajućeg praznika, Kurban bajrama, čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice te muslimanima u BiH i dijaspori uputili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

U svojoj čestitki predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je muslimanima zaželio da u zdravlju, porodičnoj sreći i zadovoljstvu osjete i podijele plemenitost i dobročinstvo ovog velikog praznika sa svojima najbližima, prijateljima i komšijama.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je zaželio muslimanima da im predstojeći bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom, dok je reisu-l-ulemi IZ-a u BiH zaželio zdravlje i uspjeh u njegovoj misiji.

U čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikole Špirića izražena je želja da muslimanima praznični dani prođu u znaku mira i napretka i budu obilježeni tolerancijom i razumijevanjem s bližnjima. Naglasio je da ovaj veliki muslimanski praznik iznova podstiče međusobno razumijevanje i podsjeća kako samo zajednički rad na općem dobru, briga o bližnjima i spremnost da se prevaziđu iskušenja mogu dovesti do napretka.

Ministar Sven Alkalaj je, uime MVP-a BiH, izrazio nadu da će Kurban bajram biti dočekan u dobrom zdravlju i raspoloženju "i da ćemo svi uz nastupajuće blagdane podijeliti radost i raspoloženje s našim komšijama i prijateljima".

Predsjednica FBiH Borjana Krišto je muslimanima u BiH poručila da Kurban bajram - blagdan darivanja, solidarnosti i brige za bližnje, kroz poruke istinskih vrijednosti i vrlina vjernicima obnavlja vjeru i potvrđuje povjerenje u bližnje i povezivanje s njima. Zaželjela je da "slavlje ovoga blagdana kao bajramski dar donese obilje radosti, blagostanja i mira u domove i da ljubav i briga za bližnje unesu harmoniju u ljudske odnose te podsjete na iznimnu važnost međusobnog povjerenja, razumijevanja i tolerancije kao nužnih pretpostavki za suživot u miru i sreći".