Praznična atmosfera
61

Bajramska večer u Sarajevu: Građani pohrlili u kafiće i šetnju, ni kiša ih nije omela

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Građani islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini danas su obilježavali jedan od najvažnijih blagdana Ramazanski bajram, a pojedini su večer odlučili provesti u šetniji gradom ili u ugostiteljskim objektima. Takva situacija zabilježena je i na ulicama Sarajeva.

Fotoreporter portal Klix.ba je prošetao glavnim sarajevskim ulicama i zabilježio bajramsku atmosferu i vidno raspoložene građane.

Sarajlije, da provedu večer u šetnji centrom grada, nije omela ni kiša i prohladno vrijeme.

Kafići u centru su uglavnom ispunjeni, s obzirom na to da je od nedavno produžen rad ugostiteljskih objekata te građani mogu uživati u toplim napicima u baštama, ali i u unutrašnjosti lokala, koji sada rade do 22:30 sati.

Treba napomenuti da uprkos popuštanju mjera i dalje je na snazi ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru, ali i obavezno nošenje zaštitnih maski i pridržavanje fizičke distance.

U Kantonu Sarajevo policijski sat od 21 sati uveden je 18. marta zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed trećeg talasa koronavirusa.

Građani su, nakon nešto više od mjesec dana, s nestrpljenjem dočekali popuštanju mjera koje su uslijedile zahvaljujući manjem broju zaraženih i hospitaliziranih, Vlada Federacije BiH 6. maja je donijela odluku o skraćivanju policijskog sata te je od tada na snazi policijski sat od 23 do pet sati.

Na građane se apeluje da i dalje maksimalno poštuju sve epidemiološke mjere kako bi stabilna situacija ostala i u narednom periodu što bi značilo da neće biti novog lockdowna.