{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bajramska svečanost u Tuzli i Mostaru

S
27.11.2009. u 11:39
0
12
Bajramska svečanost u Tuzli i Mostaru
0
Prvog dana Kurban-bajrama svečano je u svim medžlisima Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine. Centralna bajramska svečanost obavljena je jutros i u Prinčevoj džamiji u Tuzli, a Bajram-namaz je predvodio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović. Centralna svečanost je upriličena i u Mostaru u sportskoj sali Univerzitetskoh sprtsko-rekreativnog centra "Mithad Hujdur-Hujka". Klanjanje je predvodio hadži Seid efendija Smajkić.
"Današnji dan je dan u kojem se podsjećamo na veliku žrtvu koju je u ime nas podnio Ibrahim a.s. Zbog toga Kurban bajram predstavlja dan ispunjenja zavjeta, roditeljske sreće, dječije zahvalnosti i velike Božije milosti prema Ismailu a.s. i svima nama. Neka nam je uvijek na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla. Bajram je manifestacija našeg zajedništva u porodici i komšiluku sa rodbinom i prijateljima. Bajram je vrijeme našeg okupljanja, dan milosrđa i podstreka za novo dobro.Molimo Allaha dž.š. da ojača našu vjeru kako bi smo savladali poteškoće i pobijedili vlastitu sebičnost. Neka bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i pažnji. Svima vama od srca želim Bajram Šerif Mubarek Olsun", poručio je u bajramskoj čestitki mnogobojnim okupljenim vjernicima ali i gledateljima RTV Tuzlanskog kantona, koja je direktno prenosila Bajram namaz, muftija tuzlanski Huein efendija Kavazović.

Jutros je na 43 mjesta, na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar u klanjan Bajram-namaz, povodom Kurban Bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika.

Bajram-namaz klanjan je u 7.39 sati. Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza upriličena je u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Mithad Hujdur-Hujka", izvijestio je RTV Mostar.

Klanjanje Bajram-namaza predvodio će je hadži Seid efendija Smajkić, muftija mostarski.

On je, u prigodnoj bajramskoj hudbi, pozvao na povratak univerzalnim, božanskim principima vjere.

Centralnoj svečanosti u Mostaru prisustvovao je i potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, a muftija Smajić je iskoristivši tu priliku pozvao političare da napokon porade kako bi Islamska zajednica u Mostaru konačno dobila dozvolu za izgradnju islamskog kulturnog centra u središtu grada, koji bi zadovoljavao vjerske potrebe muslimana mostarskog područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: