Svečano u svim medžlisima IZ
0

FOTO / Bajramska svečanost u Tuzli i Mostaru

Sarajevo-x.com/FENA
Bajram u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Prvog dana Kurban-bajrama svečano je u svim medžlisima Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine. Centralna bajramska svečanost obavljena je jutros i u Prinčevoj džamiji u Tuzli, a Bajram-namaz je predvodio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović. Centralna svečanost je upriličena i u Mostaru u sportskoj sali Univerzitetskoh sprtsko-rekreativnog centra "Mithad Hujdur-Hujka". Klanjanje je predvodio hadži Seid efendija Smajkić.

"Današnji dan je dan u kojem se podsjećamo na veliku žrtvu koju je u ime nas podnio Ibrahim a.s. Zbog toga Kurban bajram predstavlja dan ispunjenja zavjeta, roditeljske sreće, dječije zahvalnosti i velike Božije milosti prema Ismailu a.s. i svima nama. Neka nam je uvijek na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla. Bajram je manifestacija našeg zajedništva u porodici i komšiluku sa rodbinom i prijateljima. Bajram je vrijeme našeg okupljanja, dan milosrđa i podstreka za novo dobro.Molimo Allaha dž.š. da ojača našu vjeru kako bi smo savladali poteškoće i pobijedili vlastitu sebičnost. Neka bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i pažnji. Svima vama od srca želim Bajram Šerif Mubarek Olsun", poručio je u bajramskoj čestitki mnogobojnim okupljenim vjernicima ali i gledateljima RTV Tuzlanskog kantona, koja je direktno prenosila Bajram namaz, muftija tuzlanski Huein efendija Kavazović.

Jutros je na 43 mjesta, na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar u klanjan Bajram-namaz, povodom Kurban Bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika.

Bajram-namaz klanjan je u 7.39 sati. Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza upriličena je u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Mithad Hujdur-Hujka", izvijestio je RTV Mostar.

Klanjanje Bajram-namaza predvodio će je hadži Seid efendija Smajkić, muftija mostarski.

On je, u prigodnoj bajramskoj hudbi, pozvao na povratak univerzalnim, božanskim principima vjere.

Centralnoj svečanosti u Mostaru prisustvovao je i potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, a muftija Smajić je iskoristivši tu priliku pozvao političare da napokon porade kako bi Islamska zajednica u Mostaru konačno dobila dozvolu za izgradnju islamskog kulturnog centra u središtu grada, koji bi zadovoljavao vjerske potrebe muslimana mostarskog područja.