BiH
938

Bajramska poruka Sulejmana Bugarija: Budite radosni ne samo na Bajram nego cijeli život

Piše: E. F.
I uoči ovoga Bajrama sarajevski hafiz Sulejman Bugari uputio je svim muslimanima bajramsku poruku i najiskrenije čestitke povodom najvećeg muslimanskog blagdana. Uz prigodnu poruku kojom ispraća Ramazan, odnsono najdražeg gosta svakoga muslimana, Bugari je svim vjernicima poželio, kako on to voli kazati, "Život mubarek olsun" odnosno blagoslovljen život ma gdje bili.

"Evo rastajemo se sa najdražim gostom zahvaljujući kojem Allah nagrađuje sve one koji ispune ovu svoju obavezu i to svojim zadovoljstvom i oprostom. Uistinu, nema ničega ljepšeg od Allahovog zadovoljstva i oprosta, jer to zapravo znači naše konstantno zadovoljstvo i sreću bez obzira na iskušenja", kazao je Bugari u svom obraćanju svim muslimanima svijeta.

Postite od svega što vas uznemirava

Istakao je kako moramo priznati da nismo baš opušteni niti smo pod oprostom te da smo sami svojim ponašanjem dopustili da budemo uznemireni.

"Post nam je omogućio da ostvarujemo i jednu i drugu platu i onu vidljivu i onu nevidljivu. I jedna i druga se dobija od Gospodara. Naime, zdravo vjerovanje se ogleda u ponašanju jednoga prema drugom. Nezgodno je kada nemamo platu, jednu ili drugu, pa onda ne volimo ni šefa ni gazdu ni komšiju jer nismo svjesni da sami sebi zadovoljstvo uskraćujemo.

Valja naučiti kako biti zadovoljan malim jer smo svjesni kako i oni koji imaju mogu sve da izgube ako nisu lahki, jednostavni, dostupni", kazao je Bugari.

Gospodar je poslaniku Muhamedu dao neprekidnu platu, i jednu i drugu, jer je znao da saburi i odabrao je da on ima malo, a da zajednica ne trpi. Odabrao je zadovoljstvo duše kada nema, a kada ima jedva je čekao da podijeli.

Lijepim ponašanjem prema drugima do sreće

"Lijepim ponašanjem prema drugima dobivaš zadovoljstvo i sigurnost na oba svijeta, a kada nemamo taj odnos sami sebi smo naručili sve ono što nam ne godi", poručio je Bugari.

"Neka ovaj Bajram i radost koju zbog njega osjećamo bude poruka svima nama, ali ne samo za Bajram već za cijeli život. Ovaj ramazan nam je omogućio radost pa tako trebamo postiti od svega što nas uznemirava i da se ne pravdamo zbog svoje slabosti", kazao je Bugari.

"Zato vam želim reći neka vam bude blagoslovljen život ma gdje bili, Bajram šerif mubarek olsun" kazao je Bugari.