Veliki blagdan
80

Bajramska poruka iz Zenice: Veliko je iskušenje, čuvajte sebe i druge od sebe

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Bajram-namaz klanjan je i u džamijama širom Medžlisa islamske zajednice Zenica, a centralna svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru grada gdje je više stotina vjernika klanjalo na otvorenom.

Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef. Beganović prije klanjanja Bajram-namaza dao je uputstva vjernicima da ispoštuju fizičku distancu i da nose zaštitne maske nakon čega je klanjan i namaz kojeg je predvodio savjetnik Reisul-uleme Ejub ef. Dautović.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević je u bajramskoj hudbi poručio da je tužno koliko malo vjernika ove godine obavlja hadž.

"U ovim trenucima dok klanjamo bajram-namaz, nikada manja grupa hadžija nije obavljala obrede hadža. Tužno je gledati da Božju kuću posjeti toliko malo vjernika, ali je čast da je među njima i jedan Bošnjak, naš Zeničanin. Ovaj Bajram iščekujemo u velikom iskušenju, svi sadržaji u našim životima su se promijenili i svi hodimo putem kojim nismo prošli. Moramo se prilagoditi situaciji u koju smo bačeni. Preživjeli smo mnogo veće probleme pa ćemo i ovo. Teorije zavjere treba staviti u stranu i postaviti sebi pitanje kako štetu po zdravlje, ekonomiju i djecu učiniti manjom", kazao je Dizdarević.

Pojasnio je da dijeljenjem postajemo ljudi, a da grabljenjem postajemo nasilni, gdje se cijeni grubost i bahatost, a ne vrijednosti morala i pravde.

"Žrtvovanjem postajemo ljudi, a u našoj vjeri kada učinimo dobro nismo pomogli nekome već je on pomogao nama jer postaje naš svjedok na Sudnjem danu i instrument oprosta. Pomaže nam da pronađemo ljudskost i da postanemo čovjek.

U danima Bajrama pozivam vas da pomognete sebi i drugima, da čuvate sebe i druge od sebe. Poštivanjem mjera ne pokazujemo strah za sebe već odgovornost za druge. S ovim riječima vam čestitam Bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun", zaključio je zenički muftija.