|

Bajramska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Bajramska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića
0
F
FENA
29.12.2006. u 15:14
0
komentara
0

dijeljenja
Bajramska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića
Reisu-l-ulema dr. ef. Mustafa Cerić uputio je danas kurban-bajramsku čestitku svim muslimanima. U čestitki podsjeća da je danas dan Arefata, mjesta na kojem su bili Adem i Hava, brdo Allahove milosti i oprosta Ademu i Havi za njihov grijeh, mjesto gdje milioni ljudi, zajedno, uče dove Allahu da svijet i planetu spasi od svake nevolje.
- Svetost Mekke, svetost Kabe i svetost Arefata upoređuju se sa svetosti ljudskoga života. Prema tome, najvažnija i najznačajnija poruka posebno u ovom našem vremenu je da se jedni s drugima zbližimo i da poslušamo poruke Allahovog poslanika. Najveća vrlina kod čovjeka je da svom bratu donese radosnu vijest, stoji u čestitki.

Reis je podsjetio kako je Bajram prilika da jedni drugima donesemo radosnu vijest, da jedni druge posjetimo, da jedni drugima pružimo ruku i da Bajram obilježimo dostojno, onako kako to zahtijeva vjera te da islam zabranjuje nasilje, zabranjuje preveliku galamu i buku, posebno zabranjuje opijanje i ubijanje te vrijeđanje.

-Stoga neka ovaj Bajram prođe u duhu bosanske tradicije gdje će na svakome mjestu biti mnogo ruža i mnogo ljudi, a u našem srcu mnogo radosti i mnogo osmijeha. Želim posebno Bajram čestitati nemoćnim, bolesnim i onima kojim treba naša pomoć i ljubav. S posebnom radošću želim čestitati bajram našoj braći u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Albaniji i Bošnjacima u dijaspori, saopćeno je iz MINE.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.