{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajramska čestitka reisu-l-uleme Cerića

F
19.12.2007. u 15:50
0
0
Bajramska čestitka reisu-l-uleme Cerića
0
Bajramska čestitka reisu-l-uleme Cerića
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić uputio je danas kurbanbajramsku čestitku u kojoj je svim muslimanima i muslimankama, onima koji su danas tavafe oko Kabe i onima koji su kod kuće oko kurbana od srca zaželio sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za njihovo zdravlje i uspjeh u životu i radu, prenosi novinska agenciju Mina.
Reis Cerić posebno Bajram čestita "prognanima, bolesnima i nemoćnima, s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći", kao i s osobitim željama "braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu".

- Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu - Arefatu, gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi univerzalni smisao života i koji u božanskoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas. Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz-kurban svakog pobožnog čovjeka tj. svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru. Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć.

Zato želi bratu svome ono što želiš samome sebi! Budi oslonac svome bratu, pa će i on tebi oslonac biti! Bogu je najdraže djelo da čovjek obraduje svoga brata! Najbolja bajramska vrlina je da obnoviš prekinute vezu s rodbinom i prijateljima, da daruješ i onoga koji te je naljutio, da oprostiš i onome koji ti je nepravdu učinio! Dakle, Kurban-bajram je radost pojedinca, porodice i univerzalnog ummeta muslimana.

Osnovna poruka Bajrama je da se čovjek približi Allahu, dž.š., kroz ibadet kurbana, koji ima za cilj pomoć čovjeku. Dakle, vjera je u biti zbližavanje ljudi u ljubavi i dobročinstvu. Zato je i ovoga Bajrama najvažnije da budemo zajedno, da jedni drugima oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima između nas koji su stari, nemoćni i bolesni. Neka među nama zavlada povjerenje i neka u cijelom svijetu vlada mir i dobrota", prenosi MINA poruku reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: