BiH
40

Bajramović: Dostojanstvenog rada u BiH uglavnom nema

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Klix.ba)
Dostojanstvenog rada u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH uglavnom nema, a tamo gdje postoji nastoje ga ukinuti ili ugroziti, izjavio je danas predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović.

SSSBiH danas je u okviru obilježavanja 7. oktobra, Svjetskog dana dostojanstvenog rada, u Domu sindikata u Sarajevu organizirao panel diskusiju na kojoj je bilo govora o tome kako doći do dostojanstvenog rada u BiH.

Bajramović je podsjetio da se 7. oktobar od 1999. godine odlukom Međunarodne organizacije rada (MOR) obilježava kao Dan dostojanstvenog rada širom svijeta. Najbitnija odrednica koja je tada ustanovljena jeste da stabilan posao znači dostojanstven rad.

Po Bajramovićevim riječima, danas smo, nažalost, svjedoci nastojanja, generalno u svijetu, da se prije svega ukinu ugovori na neodređeno vrijeme i da se sve to pretvori u ugovore na određeno, čime bi se otvorila mogućnost da poslodavci pored armije nezaposlenih, dođu u poziciju da mogu opuštati radnike kako hoće.

"Iskoristit ćemo ovaj dan da pošaljemo poruku radnicima i članovima sindikata da rukovodstvo sindikata to neće dozvoliti i da će se boriti svim sredstvima da do toga ne dođe", dodao je Bajramović.

Obilježavanje Dana dostojanstvenog rada u svijetu ove godine je u znaku klimatskih promjena što se u našem regionu povezuje s nedavnim poplavama. Osim toga, kako je dodao Bajramović, panel diskusija otvara pitanja nepostojanja, odnosno provođenja određenih zakona, promjene zakona o radu, pokušaja ukidanja kolektivnih ugovora, stečajeva, zakona o štrajku, zaštite na radu i svega onoga što se tiče radništva u BiH bez obzira u kome sektoru rade.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić je kazao da je u metalskoj industriji sigurnost na radu došla do izuzetno niskog stepena.

"Ukoliko se ovako nastavi ne znam kuda će nas to odvesti. Pitanje je šta poslodavcima znači ako radnik nije dovoljno zaštićen i ako nemaju zdravog radnika na poslu. To zasigurno nije ušteda nego predstavlja gubitak i kod poslodavca i čitavog društva", dodao je Hadžić.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Naida Sarajlija-Alihodžić ocijenila je da su uvjeti rada generalno u građevinarstvu teški te da se kompletna situacija u državi odražava i na taj sektor.

Dodala je da je kod nas zaštita na radu na veoma niskom nivou te da konstantno naglašavaju potrebu donošenja novog zakona o zaštiti na radu. Najveća manjkavost postojećeg zakona koji je preuzet iz bivše Jugoslavije, po njenim riječima, kao i kod drugih propisa jeste da se oni ne provode u praksi.

"Put do dostojanstvenog rada je dug i sigurno je da svi zajedno u ovoj zemlji moramo napraviti iskorak", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.