{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajramović: Dosta nam je Novalićevih modernih reformi

17.8.2015. u 08:23
49
113
Bajramović: Dosta nam je Novalićevih modernih reformi
49
Bajramović: Dosta nam je Novalićevih modernih reformi
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je za Klix.ba da premijer Vlade Federacije BiH ispunjava volju Evropske unije, a ne volju građana FBiH kojim je dosta Novalićevih modernih reformi.
Bajramović je rekao da organi vlasti u FBiH nisu donijeli zakone koji su direktno uključeni u implementaciju usvojenog Zakona o radu, zbog čega je Savez samostalnih sindikata BiH tražio usvajanje izmjena i dopuna pet zakona.

Izmjene se odnose na Zakon o uvezivanju radnog staža za sve radnike kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH.

"Frapantno je da Fadil Novalić i dalje govori kako će slušati Evropsku uniju i provoditi moderne reforme, a nama je na vrh glave tih njegovih modernih reformi. On neće ni u budućnosti slušati one na koje se odnosi Zakon o radu ili da budem jasniji, slušati će Evropsku uniju, a ne narod BiH. To je van svake pameti", kazao je Bajramović.

On je dodao kako je potrebno ući u suštinu Zakona o radu jer on ne funkcioniše po principu da odmah po usvajanju donosi blagostanje.

"Mi namjerno ne spominjemo kolektivne ugovore jer su oni prebacili lopticu poslodavcima s obzirom na to da se kolektivni ugovor i opći granski ugovori trebaju potpisivati s poslodavcima", rekao je Bajramović.

Bajramović je kazao da je gorući problem to što odredba Zakona o radu kaže da se najniža cijena rada definiše kolektivnim ugovorom.

Istakao je da cijenu rada određuje Vlada FBiH uz saglasnost Ekonomsko-socijalnog vijeća.

"Mi ćemo protestovati za najnižu cijenu rada jer ona se odnosi najviše na realni sektor. Zakon o radu se dakle odnosi na realni sektor jer najniža cijena rada je vodilja kod svega", kazao je Bajramović.

On je rekao da je usvajanje Zakona o radu pokazalo kako zastupnici koje je narod izabrao ne slušaju taj isti narod.

"Ovo će narod zapamtiti i na idućim izborima reći: Nemoj glasati za njega vidiš da te pravi budalom. Da mi je dijete bilo u tom trenutku zastupnik ne bih za njega glasao na idućim izborima", poručio je Bajramović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: