Hiljade vjernika
185

Bajram u Zenici: Žrtvu u ramazanu prenesimo u žrtvu za sebe i ciljeve

Piše: M. N.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Bajram namaz u Čaršijskoj džamiji Zenica gdje je prisustvovalo više hiljada vjernika koji su klanjali i van harema predvodio je Ejub ef. Dautović, dok je hudbu održao muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

Bajramsku hudbu s minbera vjernicima govorio je muftija Medžlisa islamske zajednice Zenica Mevludin Dizdarević koji je u njoj naglasio važnost odnosa ramazana i Bajrama.

"Ramazanski post i bajramska slast su dio jedne te iste cjeline. Bez ramazana nema Bajrama kao što bez sijanja nema ni žetve. Ramazan nas je učio za spas naše duše, postajemo svi svjesni svoje slabosti i koji postaju naša veličina. Bajram slavi činjenicu da smo se u ovom mjesecu trudili i radili te da možemo očekivati nagradu u vidu oprosta", kazao je Dizdarević.

Ramazan je mjesec milosti, dani i noći koje su opredjeljenje za to. Dizdarević je kazao da ako neko ne može zaraditi oprost u ramazanu, kako se može nadati oprostu u drugim danima?

Pojasnio je da najviše nagrada mogu očekivati oni koji su se posvetili ramazanu i koji su svim bićem bili u ramazanskim blagodatima zbog čega se najviše raduju Bajramu.

"Sada je ključno pitanje da li ovu spremnost u ramazanu možemo pretvoriti u žrtvovanje za drugog čovjeka, bolji uspjeh u školi, rad u željezari ili će ostati samo žrtva za Allaha. Žrtvovanje za Allaha mora biti praćeno spremnošću žrtvovanja za druge ciljeve u životu", kazao je zenički muftija te uputio dove i čestitao Bajram svim vjernicima.

Nakon klanjanja Bajram-namaza upriličen je prigodan vjersko-kulturni program u starom dijelu grada.