BiH
2

Bajram šerif mubarek olsun svim čitaocima portala Klix.ba

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za veliki muslimanski blagdan Ramazanski bajram redakcija portala Klix.ba svim svojim čitaocima upućuje najiskrenije čestitke, uz želju da ga dočekaju u duhu tradicije i običaja, u dobrom zdravlju i raspoloženju, dijeleći radost sa najdražima.

Svima koji su ispostili mjesec ramazan, uprkos velikim vrelinama i trajanju posta od po 17 sati, želimo da im bude upisan u dobra djela.

Neka vam i ovaj Bajram prođe u svečanoj atmosferi, uz najfinija jela, najukusnije kolače, najljepšu odjeću i najugodnije druženje, ali nemojte zaboraviti sve one kojima je pomoć potrebna.

I kao što je u svojoj bajramskoj poruci naglasio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, "Budimo uz ljude u nevolji: slabe, siromašne i bolesne, pružimo podstrek i priliku mladima, sklapajmo prijateljstva gdje god možemo, zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž, izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita, praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima".

Bajram-namaz klanjan je jutros u 6:20 sati, a tradicionalno bajramsko čestitanje u svečanom salonu Rijaseta Islamske zajednice u BiH počinje u 10 sati. Večeras u 20 sati na Fakultetu islamskih nauka bit će upriličen prijem za zvanice.

Ramazanski bajram traje tri dana, koji ove godine padaju u četvrtak, petak i subotu. U petak se obilježava i Dan šehida, a u 10 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Jasin će proučiti imami Medžlisa IZ Sarajevo. Nakon toga će uslijediti obraćanje reisu-l-uleme.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u petak u 11:30 sati je hatma dova šehidima i obraćanje reisu-l-uleme.