Hrušta kod Nevesinja
449

Bajram porodice Mušinović: Kuća im izgorjela, ali su sretni što su živi i što imaju pomoć komšija

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Anisa i Džemal Mušinović sa svojih troje maloljetne djece Bajram slave uz zgarište porodičnog doma koji je izgorio u požaru prije nekoliko dana u selu Hrušta kod Nevesinja. Također, dijele radost sa komšijama jer su preživjeli stravične scene poput onih iz horor filmova.
"Teško je ostati bez kuće, ali mi smo sretni da smo živi i zdravi i da smo danas svi na okupu", kaže bračni par za Klix.ba koji nakon požara živi u pomoćnom objektu od svega nekoliko kvadrata na farmi koju su izgradili nakon povratka 2015. godine uz tešku muku i rad.

Bez krova nad glavom

Tvrde da su im komšije nudile smještaj u svojim kućama, ali da to nisu mogli prihvatiti, jer uz kuću koja je izgorjela imaju farmu sa 50 krava od koje zarađuju za život prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda te moraju biti na imanju i brinuti o poslu, u koji su godinama ulagali i od kojeg u konačnici svi žive.

Zbog toga su im djeca, sve do danas, bila u Mostaru kod roditelja, a komšije svjesne da ne mogu živjeti bez svoje djece, počele su im pomagati samoinicijativno da se kuća što prije obnovi kako svojim angažmanom tako i alarmiranjem institucija da im se pomogne što prije vrati u normalan život.

"Mi nemamo vremena da hodamo po institucijama i tražimo pomoć niti smo na to navikli. Imamo puno posla na farmi i oko čišćenja nakon požara, da bi negdje počeli i da što prije obnovimo kuću, jer nam je to sad prioritet da djeca mogu živjeti s nama u normalnim uslovima", rekao je Mušinović za Klix.ba.

Ističe kako je neizmjerno zahvalan komšijama koje su uz njih sve vrijeme, te im danas kad su njihove djevojčice od tri i šest godina i desetogodišnji sin s njima, donose razne bajramske delicije, kako bi im svima skupa ovaj dan što više olakšali.

Tako je njihov komšija Džemal Šendro uime porodice uputio zahtjev, a kako kaže za Klix.ba dobio je obećanje za pomoć iz Općine Nevesinje i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojima je zahtjev uputio preko kantonalnih institucija. Sada je kako ističe sve na tome te očekuje da će nakon bajramskih dana uslijediti brza reakcija.

Svi mogu pomoći

"Porodica nema uslove da živi zajedno i njima je pomoć prijeko potrebna, jer djeca sa njima ne mogu biti dok kuću ne obnove, a oni imanje ne mogu ostaviti zbog farme od koje žive", rekao je Šendro za Klix.ba.

Ovim je putem pozvao sve nadležne i ljude dobre volje, da pomognu ovoj mladoj porodici da što prije ponovno stane na noge, a za detalje o načinu pomoći mogu kontaktirati njega na broj 061/547-773 ili direktno bračni par na broj 065/ 577- 981, koji je, kako je naglasio Šendro, jako skroman i ponosan.