Obnoviti vjeru
53

Bajram-namaz u Mostaru: Vatru treba gasiti dok je mala, kad se rasplamsa može biti kasno

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar održana je u sportskoj dvorani USRC "Midhad Hujdur Hujka", a klanjanje bajram-namaza predvodio je glavni imam Dino ef. Maksumić.

Maksumić je u svojoj poruci kazao da veličina zajednice nikad nije bila u njenoj brojnosti već širini duha kojima je prožeta.

"Naši preci vjerovali su u riječi Poslanika koji je kazao da Allah nikad neće uzdići jedan narod koji slabijima ne daje njihova prava. Draga braćo, čuvajte se teških riječi, našoj zemlji one su najveći teret. Trebamo zaustaviti privatizaciju javnih funkcija i institucija, a posebno pravosudnih koja je na dijelu", poručio je Maksumić.

Glavni imam podsjetio je na staru mudrost koja kaže da vatru treba gasiti dok je još mala jer kad se ona rasplamsa može spaliti cijeli svijet.

"Neka svaki građanin gdje god bio obnovi svoju vjeru u Boga i ponovi svoju prisegu Bosni. Za nas i naše pretke Bosna je bila više od zemlje, pjevali su je u svojim pjesmama i branili svojim životima. Ona je mnogo više od onoga što mi jesmo, a mi je učinimo slobodnom zemljom u kojoj vladaju jednakost i pravda. Bosna ima samo jednog dušmanina koji joj se nameće, a u njegovom korijenu je slijepa mržnja prema drugim ljudima", zaključio je glavni imam Dino Ef. Maksumić.

Na području Mostara bajram-namaz klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu.